Notícia

La comunitat armènia de Turquia, a l'espera de recuperar un edifici simbòlic a Istanbul

Després d'una mobilització popular, l'antic orfenat de Kamp Armen serà retornat a l'Església Armènia de Gedikpasa · L'edifici va acollir 1.500 orfes armenis, entre els quals l'escriptor Hrant Dink · Els activistes reclamen que el retorn de l'edifici sigui immediat

En el que podria acabar sent una gran victòria de la mobilització popular a Istanbul, la comunitat armènia de Turquia es troba a l'espera de recuperar la propietat de l'antic orfenat de Gedikpasa, també conegut com a Kamp Armen, que anava a ser enderrocat per a construir-hi pisos. El propietari de l'orfenat, Fatih Ulusoy, ha declarat que cedirà els terrenys a la seva propietària original, la fundació de l'Església Protestant Armènia de Gedikpasa.

Una part de l'orfenat va començar a ser enderrocada el 6 de maig. La mobilització de la comunitat armènia, a la qual s'han unit alguns moviments veïnals d'Istanbul i el partit prokurd HDP, van impedir que els buldòzers continuessin la seva tasca. 19 dies després, la iniciativa Nor Zartonk -encapçalada per persones que reclamen el reconeixement de la comunitat armènia a Turquia- va anunciar que el propietari havia decidit donar els terrenys.

Kamp Armen va ser expropiat per part de l'Estat turc el 1987, i d'ençà ha passat per les mans de diversos propietaris. Segons un decret del govern turc aprovat el 2011, els terrenys i edificis expropiats a fundacions de comunitats minoritzades han de ser retornades als seus propietaris originals.

Entre 1962 i 1993, el recinte va acollir al voltant de 1.500 orfes armenis. Un dels seus residents més il·lustres va ser l'escriptor armeni turc Hrant Dink, assassinat el 2007 per un ultranacionalist turc.

Inquietud entre els activistes

Malgrat l'anunci, els activistes de Nor Zartonk es mostren inquiets perquè, segons ells, el retorn de Kamp Armen hauria de ser immediat, "sense condicions i sense restriccions". L'organització tem que es produeixen "tàctiques dilatòries" per a ajornar la transferència de la propietat fins a després de les eleccions turques, el 7 de juny vinent: "L'estat, que va confiscar-nos el camp fa 31 anys, ens l'ha de tornar immediatament".

En declaracions al diari Hürriyet, el pastor de l'Església Protestant Armènia de Gedikpasa Krikor Agabaloglu diu que l'edifici actual de l'orfenat haurà de ser enderrocat i se'n construirà un d'igual. "Aquest cop", diu Agabaloglu, no només hostatjarà infants armenis, sinó que les seves portes estaran obertes a infants de totes les nacions".

(Imatge: Kamp Armen, ocupat per activistes / imatge: Kamp Armen Yikilmasin.)

Més informació: