Notícia

Procés de pau a Mindanao: el MILF lliura armes però avisa que cal aprovar l'autonomia

La llei que permetria ampliar l'autogovern del Bangsamoro es troba paralitzada al Parlament filipí després d'un incident armat el mes de gener · L'autogovern del territori de majoria musulmana és el fonament de l'acord de pau de 2014 entre les Filipines i el MILF

En una cerimònia simbòlica de lliurament d'armes, el Front Islàmic d'Alliberament Moro (MILF, sigles en anglès), i el president de les Filipines, Benigno Aquino III, van escenificar ahir el seu compromís per a tirar endavant el procés de pau a Mindanao malgrat els entrebancs que l'estan fent perillar aquest 2015.

El MILF, que des de fa 50 anys manté una rebel·lió contra les Filipines per l'autogovern del Bangsamoro, va lliurar ahir 75 armes d'assalt i va permetre la identificació de 145 dels seus guerrillers, que tornaran a la vida civil amb la promesa de rebre suport governamental per a la seva reintegració.

Però Al Haj Murad Ebrahim, líder de la guerrilla, va advertir ahir mateix que no hi haurà més lliuraments d'armes si el Congrés de les Filipines no aprova la Llei bàsica del Bangsamoro, que ha de permetre l'ampliació de l'autonomia d'aquest territori de majoria musulmana de l'illa de Mindanao (vegeu mapa).

El 1987, les Filipines van crear la primera autonomia del Bangsamoro. Però el MILF i altres grups armats de la zona el van considerar insuficient i el conflicte va continuar. El MILF i el govern filipí van signar el març de 2014 un acord de pau en què la guerrilla es comprometia a abandonar les armes a canvi d'un autogovern més ampli en què el Bangsamoro tindria competències exclusives en 58 matèries i el seu territori s'ampliaria.

Un xoc armat que ha posat el procés de pau en perill

La nova autonomia del Bangsamoro està pendent de l'aprovació de la Llei bàsica al Congrés. Però una part dels legisladors filipins es neguen a tirar endavant amb la nova normativa des que el gener de 2015 un xoc armat entre les forces especials de la policia filipina i diversos grups armats, entre els quals el MILF, va fer més de 60 morts a Mamasapano (Mindanao).

La policia volia detenir dos col·laboradors del grup islamista Jemaah Islamiyah, però el MILF va respondre a trets quan va veure els agents a la zona. Els dirigents del MILF argumenten que ningú no els va avisar que es tractava d'una operació contra Jemaah Islamiyah, que el xoc va ser producte d'una confusió i que el seu compromís amb la pau és ferm.

Aquino, malgrat la gravetat de l'incident, va decidir mantenir els acords amb el MILF. Però un grup de congressistes filipins consideren que el president i el govern tenen una actitud massa tova amb la guerrilla i reclamen una revisió a fons del procés de pau.

El mes passat, el MILF va anunciar que els seus homes havien mort Abdul Basit Usman, un dels col·laboradors de Jemaah Islamiyah que la policia filipina volia capturar el gener. Igualment, el MILF ha creat un partit polític i per a presentar-se a les eleccions del nou Parlament autònom del Bangsamoro -que s'haurien de celebrar el 2016, segons els acords de pau- i ha dit que la guerrilla es convertirà en una organització humanitària.

Més informació: