Notícia

Yaquis: la història de la guerra d'un poble i d'un genocidi a Mèxic

TeleSUR presenta "Yaquis: la història de la guerra i del genocidi d'un poble a Mèxic", un film de 60 minuts sobre la lluita armada més prolongada en el temps de la història de Mèxic, presentada en dues parts. Per John Ahni Schertow, fundador d'IC Magazine

En aquest film de 60 minuts, l'escriptor, novelista i activista polític mexicà Paco Taibo II viatja al territori dels yaquis per a recordar la lluita armada més prolongada en el temps de la història de Mèxic (1867-1909); una lluita justa que va ser conclosa, segons les paraules mateixes de Paco Taibo, a través d'un programa maliciós de deu anys de durada de "destrucció militar sistemàtica" que va usar "múltiples mecanismes de violència, tortura, assassinats en massa [i] esclavització d'una comunitat".

 

 

 

Malgrat l'adversitat brutal, la guerra de 42 anys va immortalitzar la voluntat de la nació yaqui per al futur. I fins i tot ara, més de 100 després després d'aquesta història oblidada, els yaquis continuen lluitant pels seus drets humans més bàsics.

Avui, els yaquis potser ja no duen armes, però malgrat això, la seva lluita -com la de tots els pobles i nacions indígenes arreu del món- només pot ser veritablement conclosa en justícia.

Per John Ani Schertow

(Aquest article va ser publicat per primer cop a IC Magazine.)