Notícia

Desenes de milers de persones demanen el dret a decidir el futur polític del País Basc

La iniciativa Gure Esku Dago forma cinc cadenes humanes a cinc capitals basques i construeix urnes gegants amb teles cosides arreu del territori · La mobilització insisteix en el paper central de la ciutadania en el procés cap a un nou estatus polític

El moviment Gure Esku Dago va mobilitzar ahir desenes de milers de persones en cinc capitals basques per a demanar que es passi a "l'etapa de la decisió" sobre el futur polític del País Basc. Els portaveus de la plataforma, Zelai Nikolas i Angel Oiarbide, van insistir un cop més que el camí cap a un referèndum és a les mans de la ciutadania ("Aquest poble ha de construir la seva pròpia urna per a poder decidir", van dir) i que els continguts també han d'estar a les seves mans ("El nostre full de ruta és acordar què, com i quan, i finalment, decidir").

Precisament per a simbolitzar que la decisió sobre el futur del País Basc és en mans de la seva ciutadania, un dels actes de la jornada reivindicativa d'ahir era la formació de cadenes humanes que duien teles cosides a Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona i Baiona. Aquestes teles han estat teixides durant el darrer any, "poble a poble, dibuixant en cada territori aquesta unió entre diferents", explica Gure Esku Dago.

Amb les teles, s'han construït urnes gegants, que els participants a la jornada volen que sigui el preludi d'unes urnes reals per a decidir el futur polític del país mitjançant un referèndum.

Bildu, que ha donat un suport clar a la jornada d'ahir de Gure Esku Dago, és la força política que més clarament s'ha situat al costat d'aquestes reivindicacions.

El PNB -tot i que alguns dels seus dirigents van participar ahir a la jornada- manté distàncies. El partit d'Andoni Ortuzar s'estima més situar el camí cap a un nou estatus polític en la ponència sobre l'autogovern del Parlament d'Euskadi, de la qual n'hauria de sortir un acord multipartit que després seria sotmès a la votació ciutadana. Els penabistes aspiren a incloure Bildu i el Partit Socialista en l'acord, cosa que es preveu difícil, donats els diferents horitzons polítics de les dues forces.

Dos anys de camí

La iniciativa Gure Esku Dago es va presentar ara fa dos anys al voltant de tres idees claus: el País Basc és una nació, té el dret a decidir el seu futur polític, i aquest futur és a les mans de la ciutadania. Zelai Nikolas deia llavors que els bascos no podien permetre's "deixar passar" el tren del dret a decidir, en referència als processos que segueixen Escòcia i Catalunya.

Ara fa un any, al voltant de 150.000 persones van participar en una cadena humana de 123 quilòmetres de llarg, també organitzada per Gure Esku Dago.

(Imatge: una de les urnes gegants construïdes ahir / fotografia: Gure Esku Dago.)