Notícia

Rússia i les repúbliques de Donetsk i Luhansk rebutgen la proposta ucraïnesa per a modificar la Constitució

Moscou denuncia que l'esmena no ha estat acordada amb els representants de les repúbliques autoproclamades, contràriament a allò previst als acords de Minsk II · La modificació atorga nous poders, limitats, a les unitats d'autogovern local

La Federació Russa i les dues repúbliques autoproclamades de Donetsk i Luhansk (RPD i RPL) han rebutjat la proposta que el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha presentat aquesta setmana per a modificar la Constitució ucraïnesa i atorgar més autonomia als consells locals. Les dues repúbliques del Donbàs consideren que la proposta és un engany perquè no és conforme als acords de Minsk II, signats el mes de febrer per Ucraïna, Rússia, Alemanya i França.

L'esmena constitucional incrementa la capacitat autònoma de les unitats d'autogovern local a Ucraïna, incloent-hi la introducció del principi de subsidiarietat i la possibilitat que aquestes unitats puguin aprovar lleis als seus territoris.

Però Rússia diu que Ucraïna no ha incorporat els punts de vista de la RPD i la RPL en l'esmena constitucional: "[Els ucraïnesos] han ignorat totalment les propostes [de les repúbliques] en totes les matèries de reforma política", ha dit el viceministre rus d'Afers Estrangers, Grigori Karasin.

El punt 11 de l'acord de Minsk II explicita que la reforma constitucional ha d'incloure "una referència a les especificitats de determinades àrees a les regions de Donetsk i Luhansk, acordada amb els representants d'aquestes àrees". En la versió de les reformes publicada en anglès per la Comissió de Venècia no es troba pas aquesta referència.

Reaccionant a aquesta situació, el líder de la RPD, Alexandr Zakhàrtxenko, ha anunciat que la seva república celebrarà eleccions locals el 18 d'octubre vinent: "La República Popular de Donetsk de començar a implementar de forma independent els acords de Minsk per tal de salvar-los", ha dit. "No esperarem que Kíev recuperi el sentit i retorni a unes converses reals, no falses", ha afegit.

Mentrestant, sobre el terreny, continuen els combats esporàdics al llarg de la línia del front entre Ucraïna i les dues repúbliques del Donbàs. Des del principi de la guerra, l'any passat, han mort 6.500 persones, segons dades de Nacions Unides. Hi ha més d'1,3 milions de persones desplaçades dins d'Ucraïna i més de 900.000 refugiades a l'estranger -la majoria, gent del Donbàs que ha fugit cap a Rússia.