Notícia

Quarta onada de consultes sobre la reunificació de Bretanya

Nou municipis cridats a les urnes entre octubre i novembre · Els referèndums populars arriben a la primera població de més de 40.000 habitants · La plataforma Dibab vol posar la reunificació al debat electoral

En nou municipis bretons s'organitzen consultes populars sobre la reunificació de Bretanya aquests mesos d'octubre i novembre. Serà la quarta onada d'aquestes votacions des que la plataforma Dibab va presentar la iniciativa l'any 2014. En aquesta ocasió, i per primer cop, un d'aquests referèndums no oficials tindrà lloc en una població de més de 40.000 habitants. Serà a Sant-Ervlan (Saint-Herblain), al departament del Loira Atlàntic.

En aquestes consultes, els veïns dels municipis en qüestió poden respondre a dues preguntes. La primera, si desitgen que la Bretanya es reunifiqui. És a dir, si volen que el departament del Loira Atlàntic, actualment dins de la regió del País del Loira, s'integri en la regió de Bretanya. La segona, si volen que la Bretanya es doti de la seva pròpia Assemblea, amb més competències que les gestionades actualment pel Consell Regional.

En les tres onades anteriors, i segons les dades publicades per Dibab, el 12% dels ciutadans cridats a votar han participat en les consultes. El 85,7% ho han fet a favor de la reunificació, i el 81,1% a favor de la creació de l'Assemblea de Bretanya.

Els promotors de les consultes volen que el debat sobre la reunificació estigui present en la campanya de les eleccions regionals franceses, previstes per al desembre de 2015. A partir de 2016, cada departament individual podrà demanar un canvi de regió, amb la qual cosa el Loira Atlàntic podria integrar-se a la Bretanya. Però perquè això passi, fa falta que la regió del País del Loira hi estigui d'acord.

(Imatge: cua a la primera consulta popular, a Sant-Widel-Skovrid / fotografia: Dibab.)