Notícia

El Congrés Mundial Uigur reclama de nou l'autodeterminació del Turquestan Oriental

Es commemora el 60è aniversari de la creació de l'autonomia del Xinjiang Uigur · El govern xinès recorda el "progrés ampli" experimentat pel Turquestan durant les darreres sis dècades de govern comunista

"El signe de grandesa de qualsevol nació al segle XXI no és crear un imperi artificial ocupant, annexionant i colonitzant altres nacions, sinó respectar-ne les seves eleccions polítiques a través del dret reconegut internacionalment a l'autodeterminació". Amb aquesta frase el Congrés Mundial Uigur resumeix el seu parer sobre les celebracions que el govern xinès fa aquests dies per a commemorar el 60è aniversari de la creació de la Regió Autònoma del Xinjiang Uigur, o el que és el mateix, la nació sense estat del nord-oest de la Xina: el Turquestan Oriental.

L'actual autonomia del Xinjiang -en realitat, sota control del Partit Comunista Xinès- va ser creada l'1 d'octubre de 1955 i va ser designada oficialment com un territori autogovernat pels uigurs, amb districtes per als grups nacionals més petits -kazakhs i kirguisos, sobretot. La penetració xinesa al Turquestan data del segle XVII, però part de la població uigur no ha acceptat mai el domini xinès. El 1933 primer i el 1944 després, el moviment independentista uigur va proclamar una República del Turquestan Oriental, amb suport soviètic, que els xinesos van ensorrar definitivament el 1949. Des de llavors ha existit un moviment de resistència política i cultural -pacífic però il·legalitzat- i també una rebel·lió armada -minoritària.

En ocasió del 60è aniversari, el govern xinès ha publicat l'obra Testimoni històric de la igualtat ètnica, unitat i desenvolupament al Xinjiang, en què explica que el territori ha experiment una "millora continuada en el seu nivell de vida, progrés ampli en diverses àrees, estabilitat en la situació general de la societat i un impuls positiu per al desenvolupament". El text lloa la, segons el govern xinès, harmonia existent entre xinesos, uigurs i altres grups nacionals del Turquestan, i afirma que tots aquests progressos han estat possibles gràcies al "lideratge ferm" del Partit Comunista i al "suport generós" de "tota la nació" xinesa.

El relat del Congrés Mundial Uigur és totalment diferent. L'organització, amb seus als Estats Units i Alemanya, diu que "des de 1949, el govern del Partit Comunitat Xinès al Turquestan Oriental ha estat definit per una massacre darrere d'una altra": l'organització estima que un milió d'uigurs han mort des d'aquella data -s'entén que no pas per causes naturals.

El comunicat del Congrés és crític amb la imatge que dóna el document publicat pel govern xinès sobre les inversions al Turquestan Oriental. El text xinès, diu el Congrés, mostra un Turquestan Oriental receptor de milers de milions de dòlars per a desenvolupar el país. "El que no diu és que els beneficiaris reals de les inversions estatals han estat els immigrants xinesos transferits al Turquestan Oriental". "Milions de xinesos han",continua el comunicat del Congrés, "s'han assentat al Turquestan Oriental durant les darreres sis dècades, prenent les terres, l'aigua i els recursos naturals als uigurs autòctons". I rebla: "[Aquesta] immigració massiva a reduït els uigurs a una minoria a la seva pròpia terra".

El darrer cens xinès mostrava que els uigurs eren el 45% de la població del Turquestan Oriental, mentre que els xinesos han suposaven el 41% de la població. A la meitat septentrional del territori -la més desenvolupada i on es troba la capital, Ürümqi-, els xinesos han són àmpliament majoritaris.

El Turquestan Oriental és un territori d'alt valor estratègic per a la Xina, donat que la connecta amb l'Àsia central i amb el Paquistan, zones on Pequín té molts interessos econòmics. A banda, el Turquestan Oriental conté reserves de petroli i gas natural.