Notícia

El reconeixement institucional del País Basc del Nord, una mica més a prop

El prefecte dels Pirineus Atlàntics proposa la creació d'una mancomunitat municipal d'Iparralde el 2017 · Els municipis nord-bascos ho sotmetran a votació la primavera de 2016

La proposta de les 9 EPCI feta pel prefecte.
La proposta de les 9 EPCI feta pel prefecte. Autor/a: Préfet des Pyrénées-Atlantiques
La prefectura del departament dels Pirineus Atlàntics ha proposat la creació d'una institució pròpia i exclusiva per al País Basc del Nord, una reivindicació que la societat civil nord-basca ha sostingut durant dècades. La nova institució, que podria entrar en vigor el 2017, serà la primera en la història de la República Francesa que coincidirà amb els límits d'Iparralde i que en reconeixerà el caràcter basc.

El País Basc del Nord, com a institució, podria néixer sota la forma d'un Establiment Públic de Cooperació Intercomunal (EPCI), una estructura administrativa que agrupa municipis. En el marc de la reorganització territorial que està tenint lloc a França, el prefecte dels Pirineus Atlàntics, Pierre-André Durand, ha proposat que el departament s'organitzi en nou EPCI, de les quals vuit seran per al Bearn i una per al País Basc.

La proposta de Durand té en compte "la població del País Basc, la naturalesa de les intercomunalitats existents i el desig dels representants polítics de disposar d'una governança única a l'escala del País Basc".

Ara correspon als consells municipals del País Basc del Nord manifestar-se sobre la proposta de Durand, cosa que hauran de fer des d'ara fins a la primavera de 2016, quan estan previstes votacions a cadascun dels ajuntaments nord-bascos.

Segons el diari Sud Ouest, la majoria dels alcaldes estan a favor de la creació de l'EPCI del País Basc. Una minoria estan en contra o hi tenen reticències. És el cas de l'alcalde de Biarritz, Michel Veunac, que diu que dóna suport a una institució pròpia per al País Basc però que no veu clares diverses qüestions relatives a les competències o a la fiscalitat del nou ens.

Entre les competències que exerciria l'EPCI del País Basc hi ha el desenvolupament econòmic, polítiques urbanes, gestió de residus i gestió de l'aigua. Però la llei francesa permet a les EPCI optar a gestionar competències suplementàries, entre les quals n'hi ha de culturals, de mediambientals, de lingüístiques i de relatives a la cooperació transfronterera.

La plataforma Batera organitzarà una caravana de sensibilització

Mentrestant, la plataforma Batera, que reuneix associacions i sindicats de la societat civil d'Iparralde, està recollint diners mitjançant un web de microfinançament per tal d'organitzar una caravana que recorri els 158 municipis del País Basc del Nord durant els propers mesos. L'objectiu és arribar "a habitants i representants polítics" per tal de "crear una adhesió tan gran com sigui possible al voltant de la creació de la Comunitat del País Basc".

Mots clau: Batera, EPCI, França, País Basc, País Basc del Nord