Notícia

El Senat italià dóna via lliure a la seva reforma en sentit territorial

La majoria dels senadors seran designats per les regions · La reforma encara ha de superar altres votacions

El Senat italià va aprovar abans-d'ahir 13 d'octubre la seva pròpia reforma: 176 vots favorables, 16 en contra i 7 abstencions. El seus membres passen de 315 a 100, dels quals 95 seran elegits directament pels consells regionals: 74 entre els consellers regionals i 21 entre els alcaldes. El president de la República Italaiana n'escollirà 5.

Les seves principals competències queden reduïdes a les de consellers (del govern, de la Cambra de Diputats i dels afers europeus). Amb tot, tindrà més poders d'intervenció pel que fa a les propostes i confirmació de les lleis relacionades amb les regions i els ens locals.

Per a portar a terme aquesta reforma caldrà fer canvis substancials a la Constitució italiana i encara caldrà que se sotmeti a referèndum popular. Igualment, la decisió haurà de passar per la votació de la Cambra de Diputats, on la majoria de diputats pertanyen al Partit Democràtic, favorable a la reforma.

La llei podria quedar enllestida abans de Nadal, si bé fins a mitjan 2016 encara podrà ser sotmesa a retocs. Si aleshores es mantinguessin les proporcions actuals dels partits polítics en les regions i aglomeracions, la majoria dels senadors (55) serien del Partit Democràtic, 3 dels autonomistes del Tirol del Sud i del Trentí, 2 dels de la Vall d'Aosta, 29 de conservadors -on dominarien els membres de la Lliga Nord, amb 14. El conglomerat contestatari representat pel Moviment 5 Estrelles en tindria 6.

Mots clau: Itàlia, Partit Democràtic, Senat, Tirol del Sud, Vall dAosta