Notícia

El Bloc Quebequès puja en escons però evidencia que travessa una mala època

Els independentistes tindran 10 diputats a la Cambra dels Comuns, sis més que el 2011, però només obtenen 1 de cada 5 vots al Quebec · El Partit Liberal obté la majoria absoluta · El proper primer ministre, molt crític amb el nacionalisme quebequès

Gilles Duceppe.
Gilles Duceppe. Autor/a: Louperivois
El Bloc Quebequès (BQ) va evitar ahir el desastre al qual semblava abocat fa tot just alguns mesos i, amb 10 diputats, va aconseguir millorar la seva posició a la Cambra dels Comuns del Parlament canadenc. La jornada electoral va ser extraordinària per al Partit Liberal, que amb 184 escons i el 39,5% dels vots va aconseguir la majoria absoluta i podrà situar el seu líder, Justin Trudeau, com a nou primer ministre canadenc.

Els liberals, fins ara a l'oposició, van guanyar en vots i escons a totes les províncies -també al Quebec- excepte a Alberta i Saskatchewan, que tradicionalment donen suport majoritari al Partit Conservador, cosa que també va passar ahir. Els analistes apunten que els conservadors, amb el primer ministre Stephen Harper al capdavant, s'havien escorat molt a la dreta durant la passada legislatura, i això els ha fet perdre els suports més centristes: del 39,6% dels vots el 2011 i 167 escons es queden ara amb el 31,9% i 99 escons.

Però la victòria liberal també s'explica per l'ensorrament del Nou Partit Democràtic (NPD), que passa de 102 escons i el 30,6% dels vots l'any 2011 al 19,7% dels vots i 44 escons ara. Liberals i neodemòcrates es disputen els vots del centre i el centreesquerra canadenc.

Trudeau -fill del primer ministre Pierre Trudeau, quebequès, que ho va ser entre 1968 i 1984- manté posicions molt crítiques amb el nacionalisme quebequès, que considera una ideologia pròpia del segle XIX. De fet, Trudeau ha arribat a negar que el Quebec sigui una nació, una consideració que aquesta província de majoria francòfona té oficialment al Canadà des de l'any 2006.

Al Quebec, el BQ continua en xifres baixes

Si bé el Bloc Quebequès pot estar mitjanament satisfet pel fet d'haver pujat dels 4 escons de 2011 als 10 actuals, la realitat és que el seu percentatge de vot encara ha davallat més (23,4% dels vots quebequesos fa quatre anys i 19,3% ara). Només el fet que el sistema electoral canadenc sigui uninominal aquest cop l'ha afavorit per a guanyar més diputats, tot i tenir menys percentatge de vot.

La comparació amb les eleccions federals anteriors deixa en evidència els moment baix que travessa el partit independentista. L'any 2008, el BQ va aconseguir 49 escons; el 2006, 51; el 2004, 54, i el 2000, 38. Ara bé, les expectatives que les enquestes donaven als independentistes eren ben magres fa poques setmanes: els havien arribat a predir que es quedarien amb tan sols dos escons.

Per tal d'evitar una davallada encara pitjor que la de 2011, el partit va rescatar el seu antic líder, Gilles Duceppe, per a encapçalar la campanya electoral. Sembla que els ha funcionat, encara que sigui a mitges: Duceppe ni tan sols ha aconseguit guanyar a la seva circumscripció.

Mots clau: Bloc Quebequès, Canadà, Gilles Duceppe, Justin Trudeau, Quebec