Notícia

Coalició autonomista bretona: objectiu 10% dels vots

La llista encapçala per Christian Troadec prova d'erigir-se en tercera via, al marge de la dreta i l'esquerra francesa · La coalició agrupa l'UDB i l'MBP · Els sondejos li atorguen entre el 8% i el 9% d'intenció de vot

Cartells electorals de Oui la Bretagne.
Cartells electorals de Oui la Bretagne.
Una coalició electoral formada només per partits bretons es troba prop del 10% d'intenció de vot per a la primera volta de les eleccions al Consell Regional de Bretanya d'aquest desembre. Ho apunta un sondeig que també albira una victòria incontestable dels socialistes. El resultat de la coalició bretona seria històric, perquè permetria a l'autonomisme visualitzar-se com a tercera via, entre la dreta i l'esquerra d'obediència francesa.

La coalició, Oui la Bretagne, està formada per la Unió Democràtica Bretona (UDB) i el Moviment Bretanya i Progrés (MBP).  L'encapçala l'alcalde de Carhaix, Christian Troadec, força popular a Bretanya des que va liderar les manifestacions dels Barrets Vermells, amb un excepcional ressò mediàtic, moviment que va reunir agricultors, petits propietaris i obrers oposats a l'ecotaxa i favorables a una major descentralització de l'Estat francès envers Bretanya.

La coalició, que es reclama de centreesquerra, és favorable a l'autonomia, al ple reconeixement de la llengua i la cultura bretones i a la reunificació de Bretanya. En conseqüència, està en contra de la reforma regional, vol la “relocalització del poder de decisió” a Bretanya, evitant, d'aquesta manera, les preses de decisió que no tenen en compte la situació local.

Objectiu: el 10% dels vots

El gran objectiu de Oui la Bretagne és assolir el 10% dels vots en la primera volta de les eleccions, el 6 de desembre vinent. D'acord amb la llei electoral francesa, les llistes que obtenen aquest percentatge en la primera volta poden presentar-se totes soles a la segona i entrar en el repartiment d'escons. Si una llista obté entre el 5% i el 10% dels vots a la primera volta, pot presentar-se a la segona però s'ha de fusionar amb alguna de les que han superat el llindar.

D'acord amb el sondeig publicat per IFOP aquesta setmana, la llista de Troadec tindria ara el 8% d'intenció de vot, i se situaria com a quarta força, per davant dels ecologistes i del Front d'Esquerres. La victròria seria per al Partit Socialista (32%), seguit per la coalició d'Els Republicans (antiga UMP, 27%) i pel Front Nacional (16%).

La mateixa setmana, un altre sondeig, elaborat per BVA, apunta que la llista de Troadec tindria el 9% dels vots.

(Actualitzat el 26 d'octubre.)