Notícia

Forcadell, presidenta del primer Parlament de Catalunya amb majoria independentista

L'expresidenta de l'ANC ha rebut 77 vots a favor, 5 més dels previstos · JxSí i CUP negocien que en el primer ple s'aprovi una resolució d'inici del procés constituent de l'Estat català independent

Carme Forcadell.
Carme Forcadell. Autor/a: ANC
Carme Forcadell ha estat escollida presidenta del Parlament de Catalunya, en la sessió constitutiva de l'onzena legislatura de la cambra des de la fi de la dictadura franquista. És el primer cop que el Parlament català té majoria absoluta independentista explícita (72 diputats de 135). D'acord amb els plans de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, aquesta legislatura hauria de desembocar en la proclamació d'un Estat català independent.

Forcadell (Xerta, Baix Ebre, 1956) és la candidata proposada per JxSí per a presidir el Parlament. De professió lingüista, Forcadell va ser regidora a Sabadell per ERC entre 2003 i 2007, i presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana entre 2012 i 2015, quan la va rellevar Jordi Sànchez.

La nova presidenta del Parlament ha rebut els vots a favor de 77 diputats, procedents de JxSí (62), CUP (10) i 5 de Catalunya Sí Que Es pot (CSQEP), segons que han apuntat a VilaWeb fonts d'aquesta coalició. La resta de diputats (PSC, PP, C's i els 6 restants de CSQEP) han emès vots en blanc (57) excepte un que ha fet vot nul.

La nova mesa del Parlament tindrà, com la cambra, majoria absoluta independentista, atès que 4 dels seus 7 seients seran per a membres de JxSí. Els altres tres seients seran un cadascun per a Ciutadans, PSC i CSQEP. Ni el PP ni la CUP no tindran representació a la mesa.

Investidura fins al 9 de gener

Un cop constituït el Parlament avui, hi ha deu dies hàbils per a la celebració del primer ple d'investidura, que té per tant el 9 de novembre com a data límit. Els candidats a la presidència del govern necessiten la majoria absoluta dels vots dels diputats. Si no l'obtenen, durant els quatre dies següents i en una segona votació, necessiten la majoria simple. Ara mateix no hi ha cap candidat que tingui assegurades aquestes condicions, donat que JxSí i la CUP no s'han posat d'acord en el nom de la persona que ha d'encapçalar el nou govern.

Si en aquestes dues votacions cap candidat no obté el suport suficient, la data límit per a una nova votació és el 9 de gener de 2016. Si llavors tampoc ni hi hagués acord, caldria convocar noves eleccions. Tant JxSí com la CUP diuen que no volen arribar a aquest escenari i consideren que hi haurà acord abans.

Resolució d'inici del procés de creació d'un Estat català independent

Mentre no s'arribi a un acord sobre el nou president, el Parlament celebrarà la seva activitat habitual. Entre els plenaris crucials de la nova legislatura es compta el primer, que podria tenir lloc la setmana del 2 al 6 de novembre, on JxSí i la CUP volen aprovar una resolució d'inici de procés constituent del nou Estat català. Segons una informació publicada la setmana passada pel diari Ara, les dues forces independentistes han acordat la fórmula "estat català independent en forma de república" per a referir-se a la forma que prendrà la Catalunya independent.

Mots clau: Carme Forcadell, Catalunya, CUP, CUP procés dindependència, JxSí, procés dindependència