Notícia

"El partit prokurd ha baixat en vots per la campanya de la por"

L'HDP perd un milió de paperetes però aconsegueix mantenir-se al Parlament turc, objectiu principal del moviment kurd · L'AKP d'Erdogan recupera la majoria absoluta · Parlem dels resultats amb Eulàlia Reguant, membre de la delegació catalana al Kurdistan

La policia impedeix l'entrada dels delegats catalans a un col·legi electoral d'Agri.
La policia impedeix l'entrada dels delegats catalans a un col·legi electoral d'Agri. Autor/a: Plataforma Azadí
El Partit Democràtic dels Pobles (HDP, prokurd d'esquerres) de Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdag va aconseguir ahir de mantenir-se dins de la Gran Assemblea de la República de Turquia, a les eleccions anticipades que se celebraven en aquell país. Amb el 10,7% dels vots, supera la barrera del 10% exigida per la llei electoral turca per a entrar al repartiment d'escons. N'obté 59, 21 menys que a les eleccions del mes de juny. La davallada en vots també és evident: de 6 milions cau a 5 milions.

"L'HDP ha baixat per la campanya de la por. [Al partit] entenen que la gent ha votat amb por a tornar als anys 90. L'HDP ha perdut vots, però també ha baixat la participació" en diverses zones de majoria kurda, explica Eulàlia Reguant, diputada de la CUP i membre de la delegació catalana d'observadors que la Plataforma Azadí i el CIEMEN han coordinat aquest cap de setmana i que ha acudit a la ciutat d'Agri, al nord-est del Kurdistan del Nord.

Aquesta "campanya de la por" ha inclòs amenaces als membres del moviment kurd, detencions de càrrecs electes, atacs violents contra seus del partit i l'atemptat d'Ankara del 10 d'octubre contra una manifestació coorganitzada per l'HDP, que va costar la vida a més de 100 persones.

El mateix dia de les votacions hi ha hagut "una forta presència policial, tant d'uniformats com no. És un fet intimidatori a l'hora de votar. A més, n'hi havia d'armats dins dels col·legis electorals, quan per llei han d'estar a 15 metres", explica Reguant. Les dificultats que l'HDP ha patit durant la campanya per a poder transmetre el seu missatge i concentrar els seus seguidors continuaven ahir a la nit:  "L'HDP no tenia lloc de concentració a Agri per por a atacs i a la repressió policial", comenta.

"En pobles petits", continua Reguant, "van concentrar els col·legis en un sol lloc de manera que la gent s'havia de desplaçar. Per exemple: 12 pobles havien de votar a un mateix col·legi."

L'AKP recupera la majoria absoluta

El Partit de la Justícia i del Desenvolupament (AKP, islamista conservador) del president Recep Tayyip Erdogan s'erigia ahir com a gran guanyador de les votacions. Amb el 49,4% dels vots sumava 317 escons dels 550 que té la Gran Assemblea i recuperava, per tant, la majoria absoluta que havia perdut a les eleccions del juny, quan s'havia quedat amb tan sols 258 escons.

El CHP (socialdemòcrata kemalista) mantenia la segona posició, amb el 25,3% dels vots i 134 escons, dos més que al juny. L'altre partit que aconseguia ahir entrar al Parlament era el Partit del Moviment Nacionalista (ultranacionalisme turc), amb l'11,9% dels vots i 40 escons (just la meitat que a les eleccions anteriors).

Amb el nou escenari, resta per veure si el govern turc voldrà reprendre les converses de pau per a trobar una sortida dialogada al conflicte del Kurdistan. Erdogan pot estar temptat d'intensificar la seva deriva autoritària dels darrers anys. Però  Reguant diu que fonts de l'HDP ahir comentaven que estan "convençuts" que les converses es reprendran i que la situació d'aquests darrers mesos -que ha vist el retorn del PKK a l'activitat armada- era una "tàctica" de l'AKP per a recuperar la majoria absoluta. L'acceptació dels resultats per part de Demirtas -malgrat apuntar que no han estat "ni justes ni netes"- són també, diu Reguant, un indicador que l'HDP continua disposat a entaular negociacions amb el govern turc.

Mots clau: AKP, CIEMEN, eleccions, HDP, Kurdistan, Plataforma Azadí, Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas, Turquia