Notícia

La llei de consultes basca evidencia la distància entre PNB i EH Bildu

L'esquerra abertzale vol aprovar la proposta abans que acabi la legislatura el 2016 · La llei obriria la porta a una votació sobre la independència · El PNB ho considera prematur i diu que el debat s'ha de fer a la ponència d'autogovern

Hasier Arraiz, Bildu
Hasier Arraiz presenta la proposta. Autor/a: EH Bildu
El PNB "vol abordar" la necessitat d'una normativa basca de consultes, però considera que la via utilitzada per EH Bildu no és l'adequada en el context actual. Així ho han dit fonts de l'Euskadi Buru Batzar del PNB a Europa Press després que la coalició de l'esquerra abertzale presentés ahir una proposició de Llei per a l'Empoderament de la Ciutadania d'Àlaba, Biscaia i Guipúscoa.

La proposta d'EH Bildu permetria "poder preguntar de forma legal als ciutadans i ciutadanes" dels tres territoris "sobre el futur polític, econòmic i social que volen per al seu país", en paraules d'Hasier Arraiz, diputat de Bildu al Parlament d'Euskadi. L'aprovació d'aquesta llei obriria la porta, d'acord amb la legislació basca, per a convocar una votació sobre la independència d'Euskadi.

Segons Arraiz, la proposició de llei podria començar a debatre's el 4 de febrer, i hauria de poder-se aprovar abans que no acabi la legislatura actual -conclourà a la tardor de 2016- perquè "es donen les condicions per a aribar a un acord entre aquesta majoria àmplia que compartim la defensa del dret a decidir".

Aquesta "majoria àmplia" la formen Bildu i el PNB, que conjuntament tenen 48 dels 75 escons de la cambra basca. Però els penabistes han reaccionat amb crítiques a la iniciativa de Bildu. Per al partit que encapçala Andoni Ortuzar, primera caldria haver-se "posat d'acord sobre què decidirem, qui decidirem, quan decidirem i com decidirem", i només després acordar "els instruments".

El president d'Euskadi, Iñigo Urkullu (PNB), ha considerat que Bildu està presentant aquesta iniciativa "amb una necessitat interna i amb caràcter electoralista" i que aquesta qüestió s'hauria de debatre a la ponència d'autogovern constituïda al Parlament d'Euskadi el març de 2014, amb participació de tots els partits de la cambra.

Mots clau: Bildu, consulta, Euskadi, Hasier Arraiz, independència, Iñigo Urkullu, País Basc, PNB, ponència dautogovern