Notícia

Fa 40 anys que el Sàhara Occidental és assignatura pendent de l'ONU

El territori continua sense ser descolonitzat ni ha pogut celebrar el referèndum d'autodeterminació · Una entitat espanyola prosahrauí aprofita una visita de Ban Ki-moon per a lliurar-li una carta crítica amb l'acció de Nacions Unides

Manifestació prosahrauí a Madrid.
Manifestació prosahrauí a Madrid. Autor/a: Western Sahara
El 14 de novembre es commemorarà la signatura de l'anomenat Acord Tripartit de Madrid en què Espanya transferia l'administració del Sàhara Occidental al Marroc i Mauritània i que ratificava la fi de la colonització espanyola al febrer de 1976 com a molt tard. Aquell document, a la pràctica, impedia l'inici d'un procés, avalat i legitimat per l'ONU, que havia de dur la població sahrauí a exercir el dret a l'autodeterminació. Han passat 40 anys i el poble sahrauí encara espera que l'ONU satisfaci les seves expectatives. Mentrestant, el Marroc -ara, única potència ocupant del Sàhara Occidental- ha aconseguit evitar, fins ara, la realització del que l'ONU s'havia compromès a garantir.

Precisament la qüestió sahrauí perseguia el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en la visita oficial que feia a l'antiga potència colonial del Sàhara Occidental, Espanya. Aprofitant la presència de Ban a la ciutat de Segòvia, l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí d'aquella ciutat castellana va aconseguir lliurar al diplomàtic sud-coreà una carta en què es feia ressò de les reivindicacions del poble sahrauí, segons relaten el diari El Norte de Castilla i Radio Segovia.

La carta recorda que el 1963 l'ONU havia declarat el Sàhara Occidental territori no autònom i que, per tant, calia descolonitzar-lo. Malgrat això, l'Estat espanyol no va impedir que el Regne del Marroc intervingués per a apoderar-se d'aquell territori entre el novembre de 1975 i el febrer de 1976, a través de l'ocupació del país en l'acció coneguda com la Marxa Verda.

La missiva lliurada a Ban es queixa que, davant d'aquesta intromissió, l'ONU fes els ulls grossos, cosa que va obrir la porta a 40 anys, diuen els activistes prosahrauís, a un llarg calvari de persecucions, tortures, matances i exilis.

Els autors de la carta demanen que l'ONU promogui iniciatives per a aconseguir una solució justa i definitiva, en conformitat amb el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació, mitjançant un referèndum lliure, democràtic i transparent, com a punt final del procés de descolonització.

Mentrestant, detalla la carta, l'ONU hauria d'exigir al Marroc l'immediat alliberament dels presos polítics sahrauís, deixar que els observadors internacionals actuïn, sense impediments, on creguin oportú i destruir el mur que separa els territoris controlats pel Marroc d'aquelles zones -a l'interior del país i essencialment desèrtiques- controlades pel Front Polisario, l'organització que des de 1973 lluita per la independència del Sàhara Occidental.

Per a portar a terme aquesta missió, l'entitat prosahrauí suggereix que l'ONU posi en marxa una operació similar a la de l'Administració Transitòria de les Nacions Unides per al Timor Oriental, que va ser investida d'amplis poders per a anar descolonitzant efectivament aquell territori.
      

Mots clau: Ban Ki-moon, Espanya, Marroc, Mauritània, ONU, Sàhara Occidental