Notícia

Als Estats Units, una de cada cinc persones parla una llengua diferent de l'anglès a casa

Registrats 350 idiomes domèstics · Les llengües indígenes freguen els 400.000 parlants · Es manté l'ús de l'irlandès o el gaèlic escocès des del XIX · Idiomes associats a comunitats religioses, com el jiddisch, tenen més de 100.000 parlants

Un infant aprèn a escriure en cherokee.
Un infant aprèn a escriure en cherokee. Autor/a: Neddy1234
Fins a 60 milions de persones als Estats Units parlen a casa seva una llengua diferent de l'anglès. El castellà, amb 37 milions, és de llarg la segona llengua del país, molt per davant del xinès -incloent-hi totes les seves variants-, que s'atansa als 3 milions de parlants. Les llengües originàries de l'Amèrica del Nord sumen prop de 360.000 parlants. Són dades de l'enquesta plurianual ACS per al període 2009-2013 per a la població major de 5 anys.

Les dades s'havien fet públiques només per a les llengües més parlades, però ara s'han donat a conèixer les taules dels resultats detallats del panorama lingüístic dels EUA per a un total de 350 llengües, la més estesa de les quals és l'anglès, únic idioma domèstic del 80% dels habitants. A banda del castellà i el xinès, les altres llengües que superen el milió de parlants a casa són el tagal (1,61), el vietnamita (1,40), el francès (1,25), el coreà (1,12) i l'alemany (1,06).

Però el panorama lingüístic nord-americà inclou una diversitat que va molt més enllà. Entre les llengües que romanen parlades als EUA hi ha l'alemany pennsilvanià, una varietat de l'alemany arribada a Amèrica al final del segle XVII i usada, entre d'altres comunitats, pels cristians amish, i que compta amb 133.000 parlants domèstics.

També destaca la posició d'algunes llengües minoritzades a Europa arribades a Amèrica durant el segle XIX. És el cas de l'irlandès, amb 20.000 parlants als EUA, o del gaèlic escocès, amb 1.600.

Els catalanoparlants domèstics, segons les dades de l'ACS, són ara 2.300, amb concentracions als estats de Nova York i Califòrnia i al districte de Colúmbia.

Gairebé 400.000 parlants de llengües originàries

L'enquesta revela que els parlants domèstics de llengües originàries dels EUA s'enfilen a gairebé 400.000. D'aquests, 167.000 parlen navajo, que continua sent -com des de fa dècades- la llengua autòctona més estesa. La resta de llengües originàries de l'Amèrica del Nord sumen 197.000 parlants domèstics, les més parlades de les quals són el iupik, el dakota i les varietats apatxes. A aquestes xifres encara cal sumar els 26.000 parlants de hawaià.

Variacions entre estats: el castellà, fort al sud

El paisatge lingüístic dels EUA no és gens homogeni del punt de vista territorial. Així, el castellà és la llengua parlada a casa pel 29% dels habitants de Nou Mèxic i de Califòrnia i pel 20% dels de Florida, però té força menys presència al centre i al nord del país. Llengües petites a escala dels EUA tenen certa quantitat de parlants en estats individuals. És el cas del iupik, usat a casa pel 3% dels habitants d'Alaska, o del jiddisch, una llengua de la comunitat jueva, que conserva gairebé 130.000 parlants a Nova York.

Igualment, s'hi troben comunitats lingüístiques amenaçades als seus territoris d'origen que als EUA compten amb grups de parlants considerables. Un d'aquests casos és el de la llengua siríaca o neoaramea, procedent del Pròxim Orient i que als EUA té concentracions notables a Califòrnia (27.000 parlants) i a Michigan (24.000).

Mots clau: anglès, castellà, català, diversitat lingüística, Estats Units, iupik, jiddisch, llengua, navajo