Notícia

La UNESCO rebutja l'ingrés de Kosovo

La república balcànica no supera el llindar requerit dels dos terços dels vots

Per només tres vots, la UNESCO ha rebutjat avui l'ingrés de la República de Kosovo com a membre de ple dret d'aquesta agència de les Nacions Unides. Kosovo necessitava el suport dues terceres parts dels països votants.

La república balcànica ha aconseguit 92 vots favorables de 142, el 64,8% del total. 50 estats hi han votat en contra i 29 s'han abstingut. Els vots a favor de l'ingrés de Kosovo han arribat de països que reconeixen la república com a estat independent, incloent-hi el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia o el Canadà.

Entre els vots en contra s'hi compten estats que no han reconegut la independència de Kosovo, entre els quals la Xina, el Brasil, Rússia i Espanya.

El president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, ha dit que el vot d'avui suposava "una victòria moral i justa" per al seu país.

Kosovo es va proclamar independent de Sèrbia el 2008. Des de llavors, la seva independència ha estat reconeguda per 111 estats membres de l'ONU. La república ha ingressat en alguns organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial però en roman exclòs d'altres, com és el cas del sistema de les Nacions Unides.

Mots clau: Kosovo, reconeixement, Sèrbia, UNESCO