Notícia

Escòcia, a un pas d'aconseguir un nou increment de l'autogovern

La Cambra dels Comuns aprova retornar competències sobre estat del benestar i impost sobre la renda · El Parlament escocès esdevé una institució "permanent" · Rebutjades les propostes de l'SNP sobre la plena autonomia fiscal

parlament escocès, holyrood, scottish parliament
El Parlament escocès. Autor/a: Mark Longair
La Cambra dels Comuns va donar llum verd ahir a l'increment de l'autonomia d'Escòcia dins del Regne Unit, tal com està previst a la proposició de Llei d'Escòcia 2015-2016. El govern escocès rebrà competències sobre l'estat del benestar i podrà decidir sobre tipus i trams de l'impost sobre la renda.

Igualment, la cambra baixa del Parlament britànic va aprovar una esmena per la qual el Parlament escocès rebrà les competències sobre avortament a Escòcia. A més a més, amb aquests canvis, el Parlament escocès serà considerat "permanent" i no podrà ser abolit si no és mitjançant un referèndum per part dels mateixos escocesos.

La Llei d'Escòcia 2015-2016 ara ha de passar a la Cambra dels Lords, i després haurà de ser aprovada pel Parlament escocès mateix. És previst que la llei sigui promulgada la primavera de 2016.

Tombades les esmenes de l'SNP

El Partit Nacional Escocès (SNP, independentista) va presentar diverses esmenes perquè la plena autonomia fiscal d'Escòcia fos inclosa a la llei. Aquesta modificació hauria donat al Parlament escocès tot el control sobre impostos, endeutament i despesa pública.

Una altra esmena de l'SNP demanava que la competència per a convocar referèndums d'independència també fos transferida al Parlament d'Escòcia.

Totes dues propostes van ser tombades per la majoria parlamentària conservadora. Els laboristes van votar en contra de la plena autonomia fiscal i es van abstenir en la qüestió dels referèndums.

Els independentistes consideren que la Llei d'Escòcia 2015-2016 farà curt respecte de les propostes acordades pels partits amb representació al Parlament escocès ara fa un any. Aquell pacte va sorgir de les negociacions dels partits a l'anomenada Comissió Smith, constituïda per indicació del primer ministre britànic David Cameron just després del referèndum d'independència de 2014.

En canvi, el secretari d'Estat per a Escòcia, David Mandell, assegura que la nova llei no tan sols compleix amb el que es va pactar a la Comissió Smith, sinó també amb la promesa signada pels tres grans partits britànics -conservadors, laboristes i liberaldemòcrates- just abans del referèndum.

Mots clau: autonomia, David Cameron, Escòcia, Regne Unit, SNP