Notícia

Nova escalada de tensió entre Rússia i Ucraïna, ara amb els tàtars de Crimea al centre

Un sabotatge deixa sense energia la península i Moscou hi respon tallant el subministrament de gas a Ucraïna · El líder dels tàtars havia reclamat a Kíev que tallés la llum a Crimea com a protesta per la discriminació del seu poble a mans de Rússia

Un dels pilons caiguts.
Un dels pilons caiguts. Autor/a: Hromadske TV
El moviment tàtar es troba enmig de la polèmica suscitada a Crimea després que bona part de la península s'hagi vist privada d'electricitat a causa de l'explosió provocada, divendres passat, de pilons de subministrament ubicats fora de Crimea, dins d'Ucraïna. El ministeri rus d'Energia ha acusat Kíev de no voler reparar les línies danyades i la companyia estatal russa Gazprom, avui mateix, ha tallat el subministrament de gas a Ucraïna.

El ministeri rus d'Energia va advertir ahir que estudiava talls en el gas i també en el carbó que Rússia subministra al seu veí occidental, mentre els ucraïnesos no s'afanyessin a retornar el subministrament d'electricitat a Crimea.

(Ampliació al text original: el ministeri rus d'Energia argumenta que els talls en el subministrament de gas a Ucraïna tenen a veure amb el fet que aquest país encara no ha pagat per avançat el preu d'aquest proveïment.)

Pel que fa als esdeveniments de divendres, la companyia ucraïnesa d'electricitat, Ukrenergo, ha publicat fotografies sobre un piló tirat a terra i un altre de mig tombat. Ningú no s'ha responsabilitzat de l'atac. En una tros del piló caigut hi figura, lligada, la bandera dels tàtars. El govern ucraïnès ha declarat que Kíev no hi tenia res a veure i que s'està investigant qui n'ha estat el culpable.

Els tàtars de Crimea són un poble de llengua turquesa i religió musulmana que just abans de l'ocupació russa constituïa prop del 13% de la població de Crimea i que era majoritàriament contrari a l'annexió de Rússia. El 2014 Crimea es va proclamar independent d'Ucraïna i tot seguit va ingressar a la Federació Russa. Malgrat això, Ucraïna és encara el proveïdor majoritari de l'electricitat que consumeix Crimea.

Les autoritats prorusses de Crimea han declarat l'estat d'urgència i el cap de govern crimeà, Serguei Aksiónov, ha dit que està convençut que el sabotatge era un "acte aprovat" per les autoritats ucraïneses.

Activistes tàtars i militants nacionalistes ultradretans ucraïnesos del Sector Dret havien iniciat, el setembre, un bloqueig a les autopistes que condueixen cap a Crimea. Un dels coordinadors del bloqueig és un tàtar, Lenur Isliàmov, que el 12 de novembre va avançar que els bloquejadors deixarien de patrullar per la zona on hi havia els pilons d'energia per tal que qualsevol "activista" que ho desitgés pogués dur a terme una acció contra les instal·lacions. No obstant això, quan l'atac es va produir, Isliàmov va dir que els bloquejadors no hi tenien res a veure.

Tot just fa 20 dies, el líder del Mejlis (consell executiu) dels tàtars de Crimea, Refat Txubàrov, havia demanat al govern ucraïnès que desconnectés Crimea de la xarxa elèctrica, com a forma de pressionar Rússia perquè respectés els drets dels tàtars i dels ucraïnesos, va dir. Les organitzacions dels tàtars i l'OSCE han denunciat una intensificació de la discriminació contra el poble tàtar des que Rússia controla Crimea. Moscou ho nega.

Malgrat això, ahir mateix l'històric líder dels tàtars de Crimea i diputat al Parlament ucraïnès Mustafa Qirimoglu (també conegut com a Mustafa Djemilev) va anunciar que els pilons serien reparats en el termini de tres o quatre dies, i que havia donat ordres a Isliàmov perquè no ho impedís.

Mots clau: Crimea, Mustafa Qirimoglu, poble tàtar de Crimea, Refat Txubàrov, Rússia, Ucraïna