Notícia

El nou president argentí Mauricio Macri i els pobles indígenes

El candidat conservador promet trobar resposta a les demandes dels indígenes qoms, acampats a Buenos Aires per la restitució de les seves terres · Les organitzacions indígenes que durant la campanya es van decantar per un candidat ho van fer per Scioli

Mauricio Macri.
Mauricio Macri. Autor/a: Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires
El dossier indígena és un dels que el nou president argentí, Mauricio Macri, es trobarà damunt del seu despatx de la Casa Rosada, sobretot després d'haver-se compromès durant la campanya a trobar una solució al conflicte de les terres que reclamen els qoms, un poble originari del nord de l'Argentina. Ho farà, a més, sabent que part del moviment indígena havia explicitat el seu suport per al candidat derrotat, el kirchnerista Daniel Scioli.

Durant la campanya, 40 representants dels pobles autòctons havien demanat als candidats que garantissin la continuïtat, l'ampliació de les polítiques públiques i la defensa dels drets col·lectius de les comunitats aborígens. Eren, sobretot, líders reunits al voltant del Consell de Participació Indígena (CPI), un espai de participació dels pobles autòctons impulsat pel propi Estat argentí durant la presidència de Néstor Kirchner.

No és estrany, doncs, que aquests 40 representants demanessin el vot per al kirchnerista Daniel Scioli. Li van proposar que promogués l'acceptació d'una llei de reparació històrica, referida a la possessió i a la propietat comunitària, dels béns segrestats als indígenes. I a la vegada, demanaven que el nou president ajudés a enfortir les organitzacions indígenes amb base territorial i es comprometés a donar representació directa als líders indígenes a l'Institut Nacional dels Afers Indígenes. Dintre d'aquesta línia, exigien la plena aplicació de les normes referides a l'educació intercultural bilingüe i l'aprofundiment de les polítiques públiques relacionades amb la sanitat indígena, per a la salvaguarda de la medicina indígena ancestral.

La qüestió dels drets indígenes va passar força desapercebuda durant bona part de les campanyes dels dos candidats. Malgrat això -i contra el que podria semblar pel posicionament  de la CPI-, va ser Macri qui va fer dues passes d'alt contingut simbòlic envers el món indígena. D'un costat, va trobar temps per a reunir-se amb el líder del poble qom, Félix Díaz, acampat al bell mig de Buenos Aires, ja fa nou mesos. Macri li va prometre que atendria el reclam de la devolució de 7.000 hectàrees de territoris indígenes ancestrals de la província de Formosa, segons els autòctons segrestades per l'Estat argentí.

De l'altre, Macri se'n va anar a tancar la seva campanya electoral ni més ni menys que a territori indígena, a la Quebrada de Humahuaca, on va participar en un ritual de la Pachamama -acció no exempta de crítiques- per a demanar "fortalesa i saviesa" per a governar l'Argentina, segons va declarar el nou president.

Davant dels moviments de Macri, els diputats kirchneristes es van afanyar a presentar, a la Cambra de Diputats, un projecte de llei sobre la propietat comunitària indígena. Els oficialistes van argumentar que la victòria de Scioli permetria el desenvolupament d'aquesta norma, que podria donar resposta a les demandes dels qoms acampats a Buenos Aires.

En relació amb els altres pobles indígenes, Macri no va prendre cap posició explícita. El nou president, en una crítica velada al kirchnerisme, va assegurar però que desitjava que tots els pobles originaris fossin representats directament, sense intermediaris, a l' Institut Nacional d'Assumptes Indígenes -la mateixa demanda, precisament, que feien els líders del CPI que havien demanat el vot per a Scioli.

Amb tot, les organitzacions indígenes que durant la campanya van prendre posició, ho van fer per   Scioli, tant perquè pensaven que tenia més opcions de victòria com perquè el veien més proper a les seves tesis. De fet un document signat per la direcció de l'Organització Nacional de Pobles Indígenes d'Argentina (ONPIA) anunciava que els seus membres votarien per Scioli, i no per Macri, continuador, segons els autors del document, de l'Argentina simbolitzada per Julio Argentino Roca, militar i president argentí que entre 1878 i 1885 va liderar l'annexió de les terres dels maputxes, ranquels i tehueltxes, en el que part de les organitzacions indígenes afirmen que va constituir un genocidi.

Mots clau: Argentina, Daniel Scioli, Mauricio Macri, poble qom, pobles indígenes