Notícia

Al Nepal, dos mesos sense acord entre el govern i els autonomistes del Terai

Les reunions entre els diferents actors no fructifiquen · Els madhesis mantenen les mobilitzacions per a reclamar un estat federat més gran, més autònom i amb més reconeixement

Províncies federades del Nepal.
Províncies federades del Nepal.
El govern nepalès i diverses organitzacions i partits polítics madhesis continuen sense arribar a un acord sobre l'encaix del Terai en la nova Constitució federal del Nepal, dos mesos després que la Carta Magna fos aprovada amb els vots favorables dels tres grans partits nepalesos. Els madhesis mantenen protestes contínues des l'estiu perquè consideren que la nova configuració de l'estat els margina.

Govern i representants madhesis s'han reunit aquest dilluns però no han aconseguit arribar a un acord. S'han anunciat noves converses aquest mateix dimecres.

Els madhesis són un dels pobles que formen part del Nepal. Habiten les planúries meridionals, al llarg de la frontera amb l'Índia.

D'acord amb la Constitució aprovada el setembre, el Nepal ha quedat dividit en set províncies autònomes federades. Els partits madhesis argumenten que la província corresponent a aquest poble -la número 2 al mapa, en groc- deixa fora de les seves fronteres diverses regions tradicionalment madhesis. I, afegeixen, l'autonomia i el reconeixement que se'ls dóna és insuficient.

Mots clau: Constitució, Nepal, poble madhesi, Terai