Notícia

El FN es dispara al 28% dels vots a les regionals, però topa amb bretons i corsos

L'esquerra es manté forta a Bretanya, on l'autonomisme no pot superar la barrera del 10% · Els partits corsos sumen el 28% dels vots i aspiren a guanyar a la segona volta

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Autor/a: TGP / Rémi Noyon
Còrsega i Bretanya es van convertir ahir en dos dels únics tres territoris de la França europea on el Front Nacional es va quedar per sota del 20% dels vots, en unes eleccions regionals històriques en què el partit de Marine Le Pen va esdevenir la força més votada. A la regió occitana de Provença-Alps-Costa Blava, al Nord-Pas de Calais-Picardia i a la Catalunya del Nord, el Front Nacional va superar el 40% dels vots.

A escala francesa, el partit de Le Pen va assolir prop del 28% dels vots emesos, davant d'Els Republicans (antiga UMP, centredreta), que van assolir el 27% i de les llistes liderades pel Partit Socialista (PS), amb el 23%. Les llistes participades per Esquerra Ecologia i pel Front d'Esquerres van rebre al voltant del 9% dels sufragis, i les de Debout la France -una escissió dretana i euroescèptica de l'UMP- van fregar el 4%.

A les regionals de 2010, el Front Nacional havia aconseguit l'11% dels vots a la primera volta. Llavors va ser quarta força, per darrere del PS (29%), de l'UMP (26%) i dels ecologistes (12%).

Per a la segona volta, el proper 13 de desembre, aquest matí diverses veus d'Els Republicans i del PS es manifestaven favorables a retirar les candidatures respectives que haguessin quedat terceres en cadascuna de les regions per tal de barrar el pas al Front Nacional. Seria el cas d'Alsàcia-Lorena-Xampanya-Ardenes, on el buró central del PS demana al seu candidat Jean-Pierre Masseret que es retiri per a facilitar que el candidat d'Els Republicans, Philippe Richert, pugui derrotar el FN.

Els partits de les nacions sense estat a la França europea

Còrsega. Com ja es preveia, les tres llistes d'obediència corsa van aconseguir ahir un resultat remarcable, en assegurar-se gairebé el 28% dels vots a les eleccions a l'Assemblea de Còrsega. El candidat dels autonomistes, Gilles Simeoni (17,6%), va demanar per a la segona volta el suport dels independentistes de Jean-Guy Talamoni (7,7%) per tal d'aconseguir per primer cop a la història que una força corsa guanyi les eleccions. Ho tindrà difícil si l'esquerra i la dreta franceses, respectivament, s'agrupen. El president actual, Paul Giacobbi (centreesquerra, 18,4%), surt amb l'avantatge d'haver estat el candidat més votat a la primera votta. El FN (10,6%) va aconseguir el seu millor resultat històric a Còrsega, però encara amb xifres molt allunyades de les obtingudes a la resta de la República.

Bretanya. El ministre socialista Jean-Yves Le Drian va sumar el 35% dels vots i se situa molt per davant d'Els Republicans (23%) i del FN (18%). Els autonomistes de Christian Troadec no han aconseguit el seu gran objectiu: superar el 10% dels vots, llindar necessari per a mantenir-se a la segona volta. Amb el 6,7% dels vots, la coalició de la Unió Democràtica Bretona i del Moviment Bretanya Progrés es queda fora de la cursa electoral i anuncia que no es fusionarà amb cap altra llista. Dues llistes bretones independentistes han sumat el 0,6% (Breizhistance) i el 0,5% (Partit Bretó).

Alsàcia. A la nova macroregió d'Alsàcia-Lorena-Xampanya-Ardenes, el FN pren gran avantatge amb el 36% dels vots, davant del 26% d'Els Republicans i del 16% del PS. La llista impulsada pels autonomistes alsacians d'Unser Land, a la qual s'havien unit diverses forces loreneses, ha sumat el 4,7% dels vots. Si es miren els resultats als dos departaments alsacians, l'autonomisme fa un resultat històric: 10% al Baix Rin i 12,6% a l'Alt Rin. Però això no li servirà ni tan sols per a tenir un sol diputat al nou Consell Regional.

Occitània/Catalunya del Nord. A la nova macroregió occitanocatalana de Migdia-Pirineus-Llenguadoc-Rosselló, el Front Nacional també va ser ahir la força més votada (32% a escala macroregional, i 42% concretament a la Catalunya del Nord), per davant dels socialistes (24%) i d'Els Republicans (19%). En quarta posició (10%) va quedar la llista dels ecologistes on també participaven els autonomistes del Partit Occità. És previsible que aquesta llista, liderada per Gerard Onesta, es fusioni amb la dels socialistes per a mirar de guanyar les eleccions a la segona volta.

Com ja hem comentat, a Provença el Front Nacional ha fet un resultat històric (40% dels vots) i se situa en molt bona posició per a guanyar també la segona volta. A Aquitània-Llemosí-Poitou-Charentes, és el PS qui guanya (30%) i Els Republicans queden segons (27%), amb el FN més distanciat (23%).

(Aquesta mateixa setmana dedicarem un altre article als territoris no europeus que també van escollir els seus consells i assemblees.)

Mots clau: Alsàcia, Bretanya, Catalunya del Nord, Còrsega, eleccions, Els Republicans, França, Front Nacional, Occitània, Països Catalans, Partit Socialista Francès