Notícia

Segona volta de les regionals franceses: canvis històrics al mapa dels consells?

L'aliança d'autonomistes i independentistes aspira a guanyar per primer cop les eleccions a l'Assemblea de Còrsega · Els sondatges situen el Front Nacional amb opcions de ser primera força en tres regions

Gilles Simeoni, Pè a Corsica
Míting de Per Còrsega, amb Gilles Simeoni al centre. Autor/a: Pè a Corsica
Des de posicions ideològiques antagòniques, aquest diumenge el Front Nacional i els nacionalistes corsos poden introduir canvis de gran abast al mapa dels consells regionals i assemblees territorials, dominat històricament pel centredreta i el centreesquerra. El partit de Marine Le Pen aspira a guanyar en tres regions mentre que l'aliança d'autonomistes i independentistes corsos creu en la possibilitat d'assolir, per primer cop, la victòria a l'Assemblea de Còrsega. Els marges, però, són molt estrets.

El Front Nacional, amb opcions sòlides a tres regions. El partit de Marine Le Pen té aquest diumenge possibilitats d'aconseguir la victòria a Nord-Pas de Calais-Picardia, a la regió occitana de Provença-Alps-Costa Blava, i a la macroregió d'Alsàcia-Lorena-Xampanya-Ardenes. En totes tres va ser la força més votada el dia 6. A les dues primeres es disputarà la victòria tan sols amb la candidatura d'Els Republicans, després que les llistes socialistes s'hagin retirat. A la tercera hi haurà triangular, perquè el candidat socialista, Jean-Pierre Masseret, s'ha negat a abandonar la cursa electoral.

També podria passar, però, que el FN acabi perdent a tot arreu. I és que d'acord amb els darrers sondatges, en aquestes tres regions, els candidats d'Els Republicans tenen entre 2 i 6 punts d'avantatge respecte dels líders del FN. El partit autonomista alsacià Unser Land, que va quedar tercer a Alsàcia a la primera volta, ha demanat el vot en blanc a la segona com a "forma d'exigir la retirada immediata de la reforma territorial" com a forma de pressionar el govern francès perquè faci marxa enrere i mantingui Alsàcia com una regió separada de Lorena i Xampanya-Ardenes.

Còrsega: "Una cita amb la història". Gilles Simeoni ha dit aquesta setmana que Còrsega té "una cita amb la història" aquest diumenge. Certament, la llista de Simeoni -Per Còrsega, fruit de la fusió dels autonomistes i dels independentistes per a la segona volta- té opcions de guanyar per primer cop les eleccions territorials a l'Assemblea illenca. El programa conjunt de les dues grans famílies del nacionalisme cors inclou l'oficialitat de la llengua corsa i l'assoliment d'un poder legislatiu propi.

Davant, tindran unes altres tres llistes. Una, l'encapçalada per l'actual president cors, Paul Giacobbi, fruit de la unió de l'esquerra d'obediència francesa. La segona, liderada per José Rossi, agrupa la dreta profrancesa. I la tercera és la del Front Nacional. És probable que cap de les llistes aconsegueixi la majoria absoluta, però quedar en primera posició és fonamental perquè garanteix una prima de nou diputats.

A la regió occitanocatalana, aliança progressista. La candidata socialista Carole Delga confia a aconseguir la victòria a la regió sortida de la fusió entre Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló, després que la seva candidatura s'hagi fusionat amb la dels ecologistes de Gerard Onesta, que tenen el suport del Partit Occità. El gran escull per a la victòria dels progressistes és el Front Nacional, que a la primera volta va ser la força més votada, amb Louis Aliot al capdavant. El candidat d'Els Republicans, Dominique Reynié, ha decidit de mantenir la seva llista per a la segona volta. Segons un sondatge d'aquesta setmana, Delga té vuit punts d'avantatge davant d'Aliot i 21 davant de Reynié.

Le Drian espera mantenir Bretanya per als socialistes. El ministre de Defensa surt com a gran favorit per a la victòria a la segona volta de les eleccions a Bretanya. S'enfrontarà al candidat d'Els Republicans, Marc Le Fur, i al del Front Nacional, Gilles Pennelle. A la primera tanda Le Drian va aconseguir 11 punts de marge davant de Le Fur i 17 davant de Pennelle, i res no fa pensar que diumenge les coses siguin significativament diferents. Els autonomistes de Oui la Bretagne han decidit de no donar consigna de vot, tot i que han llençat missatges prou entenedors perquè els seus votants no donin suport al FN.

L'occident occità i Iparralde, cap a l'esquerra. El pacte entre socialistes i ecologistes a Aquitània-Llemosí-Poitou-Charentes fa probable que aquesta macroregió que agrupa les terres occitanes occidentals i el País Basc del Nord sigui retinguda per l'esquerra. Hi haurà triangular, amb les llistes d'Els Republicans i del Front Nacional com a oposants.

A la resta del territori estatal també hi haurà triangulars entre la llista progressista, la d'Els Republicans i la del Front Nacional, excepte als territoris d'ultramar. Els sondatges diuen que el centredreta i el centreesquerra es disputen per un marge estret la victòria a Normandia i a la regió de París. L'esquerra podria mantenir el Centre i el País del Loira, regió que inclou un departament històricament bretó.

Mots clau: Carole Delga, Catalunya del Nord, Corsica Libera, eleccions, Femu a Corsica, Gilles Simeoni, Iparralde, Occitània, País Basc, Per Còrsega