Notícia

Eleccions regionals i territorials a França: Bretanya a l'esquerra, Alsàcia a la dreta i Occitània dividida

El Front Nacional fracassa en el seu intent de conquerir almenys una regió

A banda de l'èxit històric dels partits nacionals corsos, la segona volta de les eleccions regionals i territorials que va tenir lloc ahir a França deixen un mapa dividit entre les llistes d'unió de l'esquerra -encapçalades sempre pels socialistes- i les de la dreta aliena al Front Nacional -liderades per Els Republicans. El Front Nacional s'ha quedat sense el govern de cap regió, però a Provença serà l'única oposició amb representació al Consell.

Mitja Occitània a l'esquerra...

La macroregió occitanocatalana i la macroregió de l'oest occità -que també inclou el País Basc del Nord i la regió de Poitou-Charentes- estaran governades per una majoria d'esquerres. En el cas de la primera, la llista unitària de l'esquerra encapçalada per la socialista Carole Delga tindrà majoria absoluta, amb 93 escons d'un total de 158. D'aquests 93, un serà del Partit Occità, en la figura de Patric Roux. Al programa de Delga s'hi inclou el suport a l'ensenyament i la promoció de les llengües occitana i catalana.

La macroregió de l'oest occità, formada per les antigues regions d'Aquitània, Llemosí i Poitou-Charentes, també governarà l'esquerra. El socialista Alain Rousset, actual president d'Aquitània, serà qui encapçalarà la nova macroregió. El seu programa també inclou una referència genèrica al suport a les llengües occitana i basca.

... l'altra mitja a la dreta

A Provença, Els Republicans (centredreta) governaran amb majoria absoluta amb l'única oposició del Front Nacional, després que els socialistes es retiressin a la primera volta per tal d'evitar, precisament, una victòria del partit de Marine Le Pen. El nou president serà Christian Estrosi, que al seu programa atorgava una posició primordial a la seguretat ciutadana. Pel que fa a la llengua, Estrosi diu que impulsarà el reconeixement del provençal, i amb alguns dels seus posicionaments se situa a prop dels secessionistes lingüístics, que afirmen que el provençal no forma part de la llengua occitana.

La nova macroregió que agrupa el nord-est d'Occitània amb les terres de Lió i la Savoia, per la seva banda, serà presidida per Laurent Wauquiez, secretari general d'Els Republicans, que governarà també amb majoria absoluta. Wauquiez ha guanyat amb un programa que atorga força importància  a les qüestions de seguretat, que promet no apujar impostos i que advoca per retallar la despesa pública.

Le Drian manté el control socialista de Bretanya

La unitat de l'esquerra profrancesa ha permès a Jean-Yves Le Drian guanyar còmodament la segona ronda de les eleccions a Bretanya (51% dels vots). Le Drian inclou en el seu programa la defensa de la diversitat lingüística bretona i la petició de transferència de noves competències per al Consell Regional en matèria d'energia i treball. També defensa un referèndum sobre la reunificació de Bretanya, per al qual, però, faria falta que el Consell Regional del País del Loira hi estigués d'acord. No hi haurà consellers de l'autonomisme bretó, després que a la primera volta la coalició de la Unió Democràtica Bretona i del Moviment Bretanya Progrés quedés per sota del 10% dels vots i decidís de no fusionar-se amb cap altra llista.

Alsàcia evita el Front Nacional

Alsàcia, que quedarà a partir de gener enquadrada en una macroregió que la fusiona amb Lorena i Xampanya-Ardenes, tindrà govern de centredreta, amb el president alsacià Philippe Richert -considerat com a exponent del centredreta moderat- al capdavant. Els autonomistes alsacians d'Unser Land s'oposen a la fusió dels tres territoris i consideren que Richert és un "traïdor" per haver acceptat de presidir la nova macroregió.

Mots clau: Alain Rousset, Alsàcia, basc, Bretanya, Carole Delga, català, Christian Estrosi, eleccions, Front Nacional, occità, Occitània, País Basc del Nord, Partit Socialista