Notícia

El líder dels sobiranistes cabilencs crida la Cabília "a recuperar la seva llibertat per a existir"

Milers de manifestants reclamen a Algèria un referèndum d'autodeterminació · La llengua amaziga serà reconeguda com a oficial a Algèria, però no pas com a llengua de l'estat

L'homenatge a Mohand-Arav Bessaoud.
L'homenatge a Mohand-Arav Bessaoud. Autor/a: Siwel
El món amazic celebra aquests dies l'entrada del nou any 2966, i com és habitual un dels punts més destacats és la Cabília, on el Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK) organitza avui dues manifestacions a favor del dret dels cabilencs a decidir el seu futur a Tizi Wezzu (Tizi Ouzou) i Bugia.

El partit cabilenc vol que Algèria permeti la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. A la manifestació també reclama la fi de la "salafització" i de "l'arabització" de la Cabília i exigeix la creació d'una universitat "amaziga democràtica i progressista".

El líder del MAK i president de l'autoproclamat govern cabilenc a l'exili (Anavad), Fernat Mehenni, ha recordat que els cabilencs "han sobreviscut a tots els colons" que han ocupat les seves terres i que ho continuarà fent "per sempre". "Per a existir", ha reblat Mehenni, "el poble cabilenc ha de recuperar la seva llibertat".

El MAK reclama la constitució d'un Estat cabilenc. Fins fa pocs anys, el partit demanava la creació d'un autonomia cabilenca dins d'Algèria.

L'amazic, llengua oficial, però amb matisos

Les manifestacions d'enguany se celebren pocs dies després que la presidència algeriana hagi presentat un projecte de reforma constitucional que declararà oficial, per primer cop a la història, la llengua amaziga a Algèria. Però la reforma inclou un matís important: l'única llengua oficial de l'Estat algerià continuarà sent l'àrab, mentre que l'amazic serà oficial, sense més detalls.

Part del moviment amazic es demana per a què serveix l'oficialitat si no ha de ser una llengua estatal, i tem que es repeteixi l'esquema de 2002, quan l'amazic va ser declarat "llengua nacional", però no oficial.

Homenatge a Mohand-Arav Bessaoud

La vetlla de les manifestacions d'avui, el MAK va fer un homenatge a la tomba de Mohand-Arav Bessaoud, un dels activistes i intel·lectuals amazics més importants del segle XX. Bessaoud va participar en la lluita per la independència d'Algèria i, després de la fi de la colonització francesa, va implicar-se en l'amaziguisme polític. Va impulsar la llengua amaziga, l'alfabet tifinagh i la bandera tricolor dels amazics, que va dissenyar ell mateix.

Mots clau: Algèria, autodeterminació, Cabília, Ferhat Mehenni, MAK, Mohand-Arav Bessaoud, referèndum, sobirania