Notícia

Les cites electorals de 2016 per a les nacions i pobles sense estat

Col·legi electoral a Anglaterra, 2015.
Col·legi electoral a Anglaterra, 2015. Autor/a: RachelH_
INFORME. Com és habitual cada gener a Nationalia, us oferim una tria de les eleccions més destacades que tindran lloc durant l'any al món pel que fa a les nacions i pobles sense estat. Hi trobareu un recull tant de votacions per a parlaments subestatals com d'estatals que puguin tenir un impacte destacat en algun poble sense estat.

16 de gener. Assemblea de Taiwan. Després de vuit anys de govern del Kuomintang (inclinat a millorar les relacions amb Pequín i partidari de la reunificació entre Taiwan i la Xina a llarg termini), aquestes eleccions poden portar la victòria del DPP i de la seva candidata, Tsai Ing-wen, que esdevindria la primera dona presidenta de l'illa asiàtica. El DPP vol que siguin els taiwanesos qui decideixin el futur de l'illa, sense ingerències xineses.

26 de febrer. Assemblees de l'Iran. La república islàmica celebra eleccions a l'Assemblea Consultiva i a l'Assemblea d'Experts. La primera és la cambra legislativa de l'Iran. Només s'hi poden presentar musulmans -excepte cinc seients reservats a minories religioses- que no estiguin vinculats amb activitats considerades com a antiiranianes, cosa que n'exclou tots els polítics dels partits de les nacions sense estat -independentistes o no. Actualment la cambra té una àmplia majoria conservadora.

5 de març. Parlament d'Eslovàquia. Els socialdemòcrates (Smer-SD) del primer ministre Robert Fico aspiren a repetir majoria absoluta. Els dos partits de base hongaresa (Most-Híd i SMK-MKP) poden incrementar la seva representació, segons les enquestes. En el cas de Most-Híd -que també rep vot eslovac-, pot esdevenir segona força.

24 d'abril. Parlament de Macedònia. Després d'un conflicte polític greu entre els dos principals partits macedonis el 2015, aquesta exrepública iugoslava va a eleccions anticipades enguany. Sigui quin sigui el govern que emergeixi, probablement haurà d'entendre's amb els partits de la minoria albanesa (25% de la població) i evitar que esclatin noves tensions entre les forces de seguretat i grups armats albanesos, com també va passar el 2015.

Maig. Assemblea de Vojvodina. L'únic territori de Sèrbia amb autonomia legislativa està cridat a renovar els 120 escons de la seva Assemblea. Els nacionalistes conservadors de l'SNS i el Partit Socialista són els grans favorits a la victòria. S'hi presenten partits de la minoria hongaresa i de regionalistes de Vojvodina, alguns dels quals amb força opcions d'obtenir representació parlamentària.

5 de maig. Parlament d'Escòcia. L'SNP aspira a mantenir la majoria absoluta, a incrementar la diferència davant dels laboristes, i a usar la victòria per a reclamar un segon referèndum d'independència, sobretot si el Regne Unit vota a favor d'abandonar la UE. La nova coalició de l'esquerra independentista (RISE) provarà d'aconseguir representació.

5 de maig. Assemblea de Gal·les. Els laboristes semblen destinats a perdre terreny davant d'un UKIP a l'alça. El partit independentista, el Plaid Cymru, podria mantenir-se al voltant del 20% dels vots, en tercera posició, darrere dels conservadors. Caldria un acord d'almenys dos partits per a formar govern.

5 de maig. Assemblea d'Irlanda del Nord. Els governs i les majories parlamentàries nord-irlandeses han de tenir suport de partits unionistes i republicans alhora. Els analistes suggereixen que el DUP i el Sinn Féin podrien mantenir-se com a partits principals i com a nucli de l'executiu nord-irlandès.

9 de maig. Assemblea del Mindanao Musulmà. A banda de les eleccions generals filipines, en aquell estat asiàtic també estan previstes les eleccions a l'assemblea legislativa de la Regió Autònoma del Mindanao Musulmà. Les eleccions podrien no celebrar-se si abans el Parlament filipí aprova la creació d'una autonomia incrementada per a aquest territori, que passarà a anomenar-se Bangsamoro.

Setembre. Assemblea de Hong Kong. L'excolònia britànica viurà una nova batalla política entre l'aliança de partits proxinesos i el grup de formacions que reclamen una democratització completa de Hong Kong. Tot i que una part dels escons del legislatiu hongkonguès són escollits per sufragi universal, l'altra és triada per sectors professionals i socials. El 2012, el bloc prodemocràtic va rebre més vots populars, però l'aliança proxinesa va aconseguir la majoria dels escons mercès a aquest sistema.

16 de setembre. Duma de la Federació Russa. Les nacions i pobles sense estat de la Federació Russa estan cridades a participar a les eleccions de la Duma Estatal, i de fet seran un dels centres d'atenció dels observadors després que a les votacions de 2011 algunes de les seves repúbliques -Txetxènia, Ingúixia, Daguestan...- mostressin índexs de suport pràcticament increïbles per al partit de Vladímir Putin, Rússia Unida. Les enquestes apunten que Rússia Unida aconseguirà una majoria absoluta més àmplia que l'obtinguda fa cinc anys.

22 de setembre. House of Keys de l'Illa de Man. Aquesta dependència de la Corona britànica escull els 24 membres de la cambra baixa del seu Parlament, o Tynwald, un dels més antics del món. Habitualment, la majoria dels diputats elegits són independents: el 2011, 21 dels 24 escons van anar a parar a mans d'independents, i els altres tres els va aconseguir el Partit Liberal de Man. Existeix un partit independentista (Mec Vannin), sense representació.

Novembre (com a molt tard): Parlament de Romania. El centredreta i el centreesquerra es disputen la victòria a les eleccions parlamentàries romaneses, en les quals la minoria hongaresa de Transsilvània probablement tornarà a apostar per donar suport al seu partit principal, la Unió Democràtica (UDMR). La formació magiar aspira a condicionar la formació de la majoria parlamentària a Bucarest i a obtenir concessions a canvi.

8 de novembre: governador i Assemblea de Puerto Rico. El mateix dia que les eleccions a la presidència dels EUA se celebren les votacions per a escollir el governador i els parlamentaris d'aquest estat lliure associat. L'illa caribenya encara l'any electoral sotmesa en una crisi profunda, tant econòmica com política. Resta per resoldre la qüestió del canvi d'estatus de Puerto Rico en relació amb els EUA.

20 de novembre (com a molt tard): Parlament d'Euskadi. El Partit Nacionalista Basc (PNB) és favorit a la victòria mentre que EH Bildu haurà de resistir l'embat de Podem, que el 20 de desembre de 2015 va ser la força més votada a les eleccions espanyoles a Euskadi. Males perspectives per a PP i PSOE.

20 de novembre (com a molt tard): Parlament de Galícia. Les forces d'esquerra provaran de trencar la majoria absoluta del PP. En aquest cas, una coalició participada per Podem, Anova i les marees -com la de les eleccions espanyoles- tindria opcions d'esdevenir la principal força de canvi, superant el PSG i el BNG.

Mots clau: eleccions