Notícia

60 entitats bretones demanen per carta als parlamentaris una llei de llengües abans de 2018

La iniciativa arriba després d'un nou rebuig parlamentari a ampliar la protecció dels idiomes minoritzats

La carta de les entitats bretones.
La carta de les entitats bretones.
Una seixantena d'entitats bretones han enviat una carta a cadascun dels representants bretons del Parlament francès demanant-los que abans que no acabi la legislatura actual aconsegueixin aprovar una llei marc per a les llengües i cultures minoritzades. La iniciativa arriba deu dies després que una Assemblea Nacional amb gairebé tots els diputats absents rebutgés ampliar la protecció per a aquestes llengües.

La carta, en bretó i en francès, va signada per totes les entitats bretones principals en matèria de llengua i cultura. S'hi inclouen les escoles immersives Diwan i l'entitat paraigua Kevre Breizh, que agrupa 37 federacions i entitats amb prop de 50.000 persones adherides.

El text recorda als parlamentaris que encara els queden 17 mesos durant aquesta legislatura per a aconseguir un canvi legislatiu que permeti posar en marxa una política favorable a la transmissió de les llengües i cultures. Les entitats remarquen que des de 2008 esperen una llei de llengües després que la Constitució francesa fos modificada per a esmentar-hi que les "llengües regionals són patrimoni de França", i lamenten que cap iniciativa no hagi arribat a bon port des de llavors.

Els diputats contraris als avenços en aquesta matèria apunten que la Constitució continua dient clarament que l'única llengua "de la República" és el francès. I recorden que sense esmenar la Carta Magna no es pot ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la qual podria obrir el camí per a una major protecció de les llengües minoritzades.

L'octubre de 2015, precisament, el Senat francès va descartar una proposta socialista per a introduir un canvi constitucional que permetés ratificar la Carta. La majoria de senadors de la dreta francesa s'hi vasn oposar.

Mots clau: Bretanya, bretó, Carta Europea de les Llengües, Diwan, França, Kevre Breizh