Notícia

'Deixeu-nos tornar': els illencs de Chagos expliquen la seva història

Per John Ahni Schertow * // 'Let Us Return' ('Deixeu-nos tornar') és un documental breu, explicat pels illencs de Chagos, sobre la seva expulsió del seu país i la seva lluita per a tornar-hi.

Entre el final de la dècada de 1960 i el principi de la de 1970, tot l'arxipèlag de Chagos va ser buidat de la seva població nadiua per part del govern britànic, per tal que la marina dels EUA pogués construir-hi una base en l'illa més gran, Diego Garcia. Avui, gairebé 50 anys després d'aquells esdeveniments, la comunitat de Chagos encara viu una vida de patiment i tristesa. Estan fent campanya per a poder tornar al seu país. Aquesta pel·lícula explica la seva història actual sobre els efectes del passat i el seu desig de tornar a casa.

El film consisteix en 25 entrevistes enregistrades entre la comunitat de Chagos, que viu al Regne Unit, entre els anys 2014 i 2015. El documental ofereix una mirada singular als esdeveniments traumàtics que la comunitat va patir durant la seva deportació, i la greu violació de drets humans per part del govern britànic, que fins al dia d'avui encara no ha estat corregida.

És un documental d'Andy Marsh i de la comunitat de Chagos del Regne Unit. Per a saber-ne més, visiteu chagossupport.org.uk.

* John Ahni Schertow és fundador i coordinador d'IC Magazine, revista digital on aquest article va ser publicat en primer lloc en anglès. Traducció al català de Nationalia.