Notícia

El ministre d'Educació israelià reclama de nou formalitzar l'annexió de més del 60% de Cisjordània

Naftali Bennett propugna que Israel declari tota la zona C dels Acords d'Oslo II com a territori israelià de ple dret · Netanyahu s'inclina per envoltar tot Israel per una tanca

Naftali Bennett i el mapa de les àrees de Cisjordània.
Naftali Bennett i el mapa de les àrees de Cisjordània.
De la mateixa forma que va fer amb Jerusalem Oriental i els Alts del Golan, Israel hauria d'annexionar-se formalment, sota les lleis israelianes, bona part de Cisjordània. És, un cop més, la proposta que llança el ministre d'Educació i líder de La Casa Jueva, Naftali Bennett, com a forma de trencar l'statu quo actual.

El pla de Bennett consisteix a annexionar-se tota la zona C de Cisjordània, cosa que equival a més del 60% del total d'aquest territori palestí ocupat. La zona C, que es troba sota plena administració civil i militar israeliana, ja funciona, de fet, com un territori annexionat. El que Bennett vol és que l'Estat passi a considerar-la com a territori israelià de ple dret.

D'acord amb dades de les Nacions Unides, el 2013 la població jueva ja era majoritària a la zona C: 350.000 colons -40 anys enrere tan sols n'eren 1.000- davant de 297.000 palestins.

La proposta de Bennett suposa una violació de l'Acord d'Olso II, en el qual Israel i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina van pactar la divisió de Cisjordània en tres tipus de zones: l'àrea A, sota control civil i policial palestí; l'àrea B, sota control civil palestí però amb la seguretat cogestionada per israelians i palestins, i l'àrea C, que segons Oslo II, havia de ser "transferida gradualment a la jurisdicció palestina".

Pel que fa a les zones A i B, Bennett ni tan sols hi preveu la creació d'un Estat palestí independent: el líder de La Casa Jueva diu que haurien de tenir un estatus "autònom".

Reforçar la tanca, el 'pla' de Netanyahu

Les paraules de Bennett arriben pocs dies després que el primer ministre israelià, Beniamin Netanyahu, digués que vol aixecar un mur a tot el voltant d'Israel per a protegir-lo de les "bèsties salvatges" que, segons ell, s'infiltren "des dels [països] veïns".

La barrera, de fet, ja fa anys que està en construcció a Cisjordània, amb alguns trams ja fets i d'altres projectats. La línia deixa una part de Cisjordània -però no tant de terreny com voldria Bennett- del costat israelià. Sí que queden a la banda israeliana de la tanca els assentaments més grans de la zona C, com són Gush Etzion, Maale Adumim i Ariel.

Mots clau: Beniamin Netanyahu, Cisjordània, Israel, La Casa Jueva, Naftali Bennett, Palestina