Notícia

El Regne Desunit? La independència de Gal·les i Escòcia, en l’agenda política davant del Brexit

Es presenta a Gal·les la campanya Yes Cymru, que s’emmiralla en els moviments escocès i català · Sturgeon veu gairebé inevitable un segon referèndum d’independència si el Regne Unit vota a favor de sortir de la UE

La presentació de Yes Cymru.
La presentació de Yes Cymru. Autor/a: Yes Cymru
Tot just quan el primer ministre britànic David Cameron ha posat data -23 de juny de 2016- al referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, a Gal·les i Escòcia es tornen a alçar veus a favor de la independència. A Gal·les acaben de presentar Yes Cymru, que vol ser la primera campanya massiva a favor de la independència. I a Escòcia, la primera ministra Nicola Sturgeon diu que un Brexit provocaria gairebé segur un segon referèndum de secessió.


La presentació de Yes Cymru ha tingut lloc aquest dissabte 20 a Cardiff. Significativament, a l’acte hi han participat Shona McAlpine, una de les fundadores de la campanya independentista escocesa Women for Independence, i Liz Castro, del secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana. És en Escòcia i Catalunya, precisament, que Yes Cymru vol emmirallar-se. El líder de Yes Cymru, Iestyn ap Rhobert, apunta que ambdós països han de ser els referents dels independentistes gal·lesos: “Mai no hi ha hagut una campanya sobre la independència a Gal·les”, diu Ap Rhobert, “i nosaltres el que volem és rectificar això”.

Yes Cymru argumenta que els països petits funcionen millor en termes econòmics que els grans i alerta que una eventual sortida del Regne Unit de la UE podria deixar Gal·les fora del club europeu. Els independentistes també apunten que Londres no duu a terme polítiques adequades que permetin un major desenvolupament econòmic de Gal·les.

Però Yes Cymru tindrà força feina a fer. Els sondejos apunten que el suport a la independència es troba entre el 5% i el 10%, i el principal partit independentista del país, el Plaid Cymru, està centrat a assolir més quotes d’autogovern més que no pas a pressionar per a aconseguir la independència a curt termini.

El segon referèndum d’independència després del Brexit?

Més al nord, Nicola Sturgeon va ser entrevistada per la BBC després de conèixer-se la data proposada per Cameron per al referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. Sturgeon va augurar que a Escòcia hi hauria una pressió social molt elevada per a un segon referèndum d’independència si Anglaterra vota a favor de sortir de la UE i en canvi a Escòcia guanya l’opció de quedar-s’hi. Sturgeon, però, també va dir que “espera” que aquest escenari no es produeixi i que el Regne Unit en el seu conjunt voti a favor de romandre a la UE.

Quasi tots els sondejos fets públics aquest febrer apunten que la majoria de britànics votaran a favor de quedar-se a la UE, tot i que en alguns casos la diferència entre el “sí” i el “no” és inferior a la del nombre d’indecisos. Una victòria clara del "sí" a quedar-se a la UE deixaria els independentistes escocesos sense un dels seus arguments favorits des que, el 2014, el "no" va guanyar per deu punts de diferència al referèndum sobre la independència d'Escòcia.

Cameron va anunciar la data del referèndum dissabte 20 després d’haver pactat amb la UE un encaix “especial” per al Regne Unit. L’acord reconeix que el Regne Unit no està compromès a avançar “cap a una unió més estreta” i accepta que l’Estat britànic imposi limitacions durant set anys a les prestacions socials que rebin els treballadors no britànics. Després de l’acord, Cameron va anunciar que farà campanya a favor de romandre a la UE.

Mots clau: David Cameron, Escòcia, Gal·les, independència, Nicola Sturgeon, Plaid Cymru, referèndum dindependència, Regne Unit, Yes Cymru