Notícia

Marxes populars i vagues de fam contra el setge turc a la capital del Kurdistan del Nord

Convocades diverses manifestacions per a reclamar al govern turc que aixequi el toc de queda al districte de Sur i permeti evacuar els ferits · Familiars de menors morts anuncien una vaga de fam si no se'ls retornen els cadàvers, que romanen als carrers

El districte de Sur.
El districte de Sur. Autor/a: HDP
El moviment kurd ha convocat avui una sèrie de marxes populars en protesta contra el setge i toc de queda de les forces turques estan imposant contra el districte de Sur, a la capital del Kurdistan del Nord, Amed (Diyarbakir), des de fa tres mesos. En una acció paral·lela, un grup de pares i mares han anunciat que iniciaran una vaga de fam si no se'ls retornen els cadàvers dels seus fills menors, que romanen en mig dels carrers de Sur des de fa setmanes.

Els familiars d'aquestes víctimes diuen que començaran la vaga d'aquí a una setmana, segons informa Firat News, l'agència propera al PKK. Ho ha dit Mustafa Çukur, el pare de Rozerin Çukur, una estudiant de 17 anys d'edat que va morir enmig de la violència entre les forces turques, d'un costat, i les milícies del PKK i els seus aliats, de l'altre. Segons Mustafa Çukur, hi ha deu cossos de menors que no han pogut ser lliurats a les famílies a causa del setge que pesa sobre el districte de Sur.

En declaracions a Middle East Eye, l'oficina de premsa del governador d'Amed ha dit que no es pot confirmar si els cossos efectivament són al carrer o no, i que no es podrà saber "fins que l'àrea hagi estat netejada de terroristes", en referència als milicians kurds.

Abans-d'ahir dilluns, els dos principals partits prokurds de Turquia (l'HDP i el DBP) i el Congrés de la Societat Democràtica (DTK) van convocar una sèrie de marxes populars per a avui dimecres des de tots els barris d'Amed, amb l'objectiu que Turquia aixequi el toc de queda a Sur i es pugui evacuar les persones ferides. Aquest toc de queda, que ha permès a les forces turques d'imposar un setge efectiu sobre Sur, és vigent des del 2 de desembre.

El governador d'Amed ha prohibit que les marxes puguin entrar a Sur, segons Firat News, i l'artilleria turca està bombardant el districte.

L'HDP també reclama que els atacs de les forces turques deixin de destruir les cases de la gent i de malmetre el patrimoni arquitectònic de la ciutat. Aquest article de The Guardian recull les impressions d'alcaldes i associacions kurdes sobre l'objectiu dels atacs turcs: destruir bona part de Sur per a reconstruir-lo, expulsar-ne la seva població actual cap a la perifèria i convertir-lo en un nou barri per a classes benestants.

Mots clau: Amed, DBP, DTK, HDP, Kurdistan, Kurdistan del Nord, Sur, Turquia