Notícia

La cursa de l'irlandès tanca a Dublín onze dies a favor de la llengua

Desenes de milers de persones participen en la quarta edició de la Rith · La cursa s'acaba avui davant la històrica oficina de correus de l'Alçament de Pasqua

El pas de la Rith 2016 per Belfast.
El pas de la Rith 2016 per Belfast. Autor/a: Rith
La cursa de relleus a favor de la llengua irlandesa, la Rith, tanca avui la seva quarta edició a Dublín, després d'una setmana i mitja recorrent tota la geografia d'Irlanda. El Rith té enguany una dimensió especial, en commemorar-se el 100 aniversari de l'Alçament de Pasqua contra el govern britànic.

Els organitzadors del Rith esperen que al voltant de 50.000 persones hauran participat en la cursa i en els actes culturals que s'organitzen al seu voltant, superant la xifra de 30.000 participants de les edicions anteriors. La cursa va començar el dia 4 a Cill Droichead, Kildare, i fins avui haurà recorregut 700 quilòmetres -dia i nit- pels 32 comtats d'Irlanda, incloent-hi tant els de la República com els d'Irlanda del Nord.

La cursa serveix per a visibilitzar la llengua i per a recaptar fons per a les entitats que treballen pel seu ús social. Els fons surten de la venda dels quilòmetres de la cursa -que donen dret a protagonitzar el relleu per aquell tram- i també a través de donacions. La Rith també cerca d'implicar les escoles en les activitats organitzades al voltant de la cursa.

Final davant de la històrica oficina central de correus

El darrer tram de la Rith passa avui per davant l'oficina de correus del carrer O'Connell, a la capital irlandesa, abans d'arribar al Trinity College.

L'oficina de correus va ser la seu dels revoltats en l'Alçament de Pasqua, que va tenir lloc la Setmana Santa de 1916, ara tot just fa un segle. Els revoltats eren republicans que volien posar punt final al domini britànic sobre l'illa, i van arribar a proclamar el naixement de la República Irlandesa. La revolta va ser sufocada amb duresa, però va encendre l'espurna per a una nova proclamació d'independència el 1919 i l'inici de la Guerra Irlandesa d'Independència, que va desembocar en la creació de l'Estat Lliure Irlandès.

Mots clau: Irlanda, irlandès, llengua, Rith