Notícia

Proclamada la regió federal "de Rojava-Nord de Síria"

L'ens es declara autònom i assegura que representa les comunitats kurda, àrab, turcmana, assíria, txetxena i armènia "La llibertat de les dones" és "l'essència" del nou sistema · Règim i oposició sirians rebutgen la declaració

Part dels delegats a Rimêlan.
Part dels delegats a Rimêlan. Autor/a: ANHA News
Delegats kurds i d'altres grups nacionals i ètnics han aprovat aquest matí la declaració d'un "sistema democràtic i federal",  autònom dins de Síria, sota la denominació de "Rojava-Nord de Síria".  Un sistema del qual "la llibertat de les dones", es diu en la declaració, és "l'essència". La creació del nou ens autogovernat és rebutjada frontalment pel règim sirià, per l'oposició i per Turquia.

Els principis de la nova administració estan basats en la idea del confederalisme democràtic, ideat pel fundador i líder del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan.

La declaració també afirma que la nova regió federal no posa en qüestió la unitat de l'Estat sirià, i que el sistema aprovat avui té vocació de "superar les fronteres" dels estats per tal d'aplicar-se en d'altres indrets del Pròxim Orient.

En la trobada, a la ciutat de Rimêlan (Kurdistan Occidental o Rojava, Síria) han estat escollits 31 membres del Consell Executiu de la nova regió autoproclamada, que també comptarà amb una Assemblea Constituent copresidida per un home (Mensur el-Selum, copresident de l'Assemblea Executiva de Girê Sipî, àrab) i una dona (Hediye Yusuf, copresidenta del cantó de Cizîre, kurda).

En declaracions els darrers dies, diversos dirigents kurds havien avançat l'aprovació d'aquest nou sistema d'autogovern, que cobrirà totes les zones que ara mateix es troben sota el control de les milícies majoritàriament kurdes de les YPG i YPJ i dels seus aliats majoritàriament àrabs integrats a les Forces Democràtiques de Síria.

Entre els participants al congrés hi ha representants dels cantons majoritàriament kurds d'Efrîn, Kobanê i Cizîre, del TEV-DEM -organització assembleària de la societat civil-, diversos xeics, i membres de les YPG, YPJ i Forces Democràtiques de Síria.

Els cantons, proclamats pel moviment kurd el gener de 2014, quedarien subsumits en aquesta nova unitat autogovernada. Tot i així, no s'ha concretat com s'articularà internament la nova regió autònoma. Força mitjans apunten que la regió es governarà amb un sistema federal que doni autonomia a les seves components, ja siguin regionals o ètniques.

Segons el moviment kurd, la nova regió del Kurdistan Occidental i nord de Síria tindrà representació no tan sols dels kurds, sinó també dels altres grups que viuen a la zona. L'agència ANHA apunta que els delegats reunits a Rimêlan representen no només la població kurda de Rojava, sinó també els àrabs, turcmans, assiris, txetxens i armenis de la zona.

El moviment kurd també defensa que el seu model s'apliqui a la resta de Síria, convertint tot el país en un estat federal. Ho ha suggerit diversos cops Salih Muslim, líder del principal partit kurd de Rojava, el PYD, per exemple en aquesta entrevista a Nationalia.

El PYD, fora de les converses de Ginebra

La proclamació de la regió autònoma coincideix amb l'exclusió, precisament, del PYD, de les converses de pau que tenen lloc a Ginebra. Un altre grup kurd de Síria oposat al PYD, el Consell Nacional Kurd (KNC), sí que hi està convidat. Però el KNC no té cap milícia sobre el terreny que controli cap territori, ni cap administració.

Els analistes apunten que és una declaració d'intencions per part del PYD -que manté vincles estrets amb el PKK- de demostrar que és un actor autònom i amb capacitat sobre el terreny, davant de la seva exclusió de les converses a la ciutat suïssa.

El govern de Síria lleial a Bashar al-Assad i bona part de l'oposició siriana han rebutjat la declaració federalista.

El departament d'Estat dels EUA ha avançat que el seu país no donarà suport a la declaració, però que no s'oposarà a la implantació d'un sistema federal si els sirians ho escullen.

El govern rus, fa uns dies, va suggerir que el federalisme podia ser una sortida per al conflicte de Síria.

Tant els EUA com Rússia han donat suport militar a Rojava els darrers mesos en diverses ocasions. Les dues potències consideren que les guerrilles kurdes són un bon instrument per a fer recular l'Estat Islàmic.