Notícia

Comencen les votacions sobre la creació d'una institució pròpia per al País Basc del Nord

Els consells municipals han de pronunciar-se abans del 15 de juny · La consulta no vinculant feta el 2015 a les corporacions municipals va mostrar una majoria àmplia favorable a l'ens nord-basc

El mapa dels EPCI revisat el març de 2016.
El mapa dels EPCI revisat el març de 2016. Autor/a: Préfet des Pyrénées-Atlantiques
El País Basc del Nord podria dotar-se, en els propers mesos, de la seva primera institució pròpia i comuna en tota la història de la República Francesa. Deu ens supramunicipals podrien ser unificats en un sol organismes d'Iparralde, segons el projecte llançat el 2015 pel prefecte dels Pirineus Atlàntics, Pierre-André Durand. El procés entra en la seva fase decisiva: els 158 municipis nord-bascos han de votar a favor o en contra de la proposta. Abans del 15 de juny, la resposta.

Els municipis bascos van ser consultats de manera no vinculant, al final de 2015, sobre el pla. En va sortir una gran majoria a favor de la creació d'un Establiment Públic de Cooperació Intercomunal (EPCI) del País Basc: 112 municipis a favor, 45 en contra i un d'indecís. Els municipis favorables representen el 65% de la població del territori.

Si aquestes xifres es mantenen en les votacions vinculants que començaran ara, la creació de l'ens nord-basc serà un fet. Perquè la proposta tiri endavant cal que la majoria absoluta de municipis hi votin a favor, i que aquests municipis suposin la majoria absoluta de la població del territori. Tots dos criteris es van complir amb escreix en la consulta de 2015.

Si les votacions són favorables, el prefecte ha d'ordenar la constitució de l' EPCI del País Basc abans que acabi 2016.

Els EPCI són un tipus d'estructura administrativa francesa que agrupa municipis. Entre les seves competències hi ha el desenvolupament econòmic, polítiques urbanes, gestió de residus i gestió de l'aigua. La llei francesa permet als EPCI optar a gestionar competències suplementàries, entre les quals n'hi ha de culturals, de mediambientals, de lingüístiques i de relatives a la cooperació transfronterera.

La creació d'un ens específic per a Iparralde és una reivindicació històrica del nacionalisme basc, que també ha estat assumida per part dels alcaldes i regidors de partits d'obediència francesa.

Un mapa adaptat a la diferència entre Iparralde i el Bearn

El pla del prefecte pren en consideració les diferències geogràfiques, culturals, econòmiques i històriques dels dos territoris que formen els Pirineus Atlàntics: el País Basc del Nord, a occident, i el Bearn, a orient. "El departament està marcat per la bipolaritat" de dos territoris "amb una identitat forta", es llegeix en la presentació del projecte.

Per a Iparralde, el pla proposa un sol EPCI, mentre que per al Bearn, "més dividit", se'n configuren nou.

Al País Basc del Nord, un dels focus d'oposició més destacats a la creació de l'EPCI basc es troba a la costa del Baix Ador -territori mixt occità i basc-, on els alcaldes de Biarritz, Anglet, Bidart i Boucau, amb el suport d'un grapat d'alcaldes de l'interior, hi estan en contra perquè, diuen, no és "realista" crear una institució basca "de forma gairebé immediata" que agrupi "realitats territorials diverses".

Aquests alcaldes proposen de mantenir els deu ens supramunicipals actuals i simplement federar-los dins d'una nova estructura molt laxa. Els partidaris d'aquesta via miraran de convèncer la resta de municipis de la inconveniència de crear l'EPCI únic.