Notícia

El MAK vol prémer l'accelerador cap a la sobirania de la Cabília

La "missió" del partit, diu Ferhat Mehenni, "és dotar la Cabília de tots els atributs de sobirania d'una nació"

Ferhat Mehenni davant la bandera cabilenca.
Ferhat Mehenni davant la bandera cabilenca. Autor/a: Tamurt.info
El Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK) vol accelerar el camí cap a la sobirania i ha decidit d'aprofundir en la seva estratègia unilateral d'anar creant estructures que anunciïn l'establiment d'un Estat cabilenc, sense l'acord del govern algerià. Després de la creació del Govern Provisional a l'Exili, o Anavad, el 2010, el MAK ara vol instituir un Parlament sobre el terreny, una Lliga Cabilenca dels Drets Humans i fins i tot un equip nacional de futbol. "Poc a poc establim un Estat cabilenc", ha dit el líder de l'Anavad, Ferhat Mehenni, sobre aquesta estratègia.

En una entrevista a Matin DZ, Mehenni ha dit que la "missió" del MAK i de l'Anavad és "dotar la Cabília de tots els atributs de sobirania d'una nació. El punt culminant d'això serà la proclamació de la independència de la Cabília". Després de la creació de l'Anavad, Mehenni diu que el moviment hauria d'establir un "Consell Consultiu, una mena de Parlament", que aconsegueixi "un consens tan gran com sigui possible sobre el dret a l'autodeterminació" i que "proposi un projecte de Constitució".

El MAK diu que el seu objectiu final és arribar a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb garanties internacionals, per tal de crear un estat propi separat de l'algerià. En el seu tercer congrés, celebrat el 26 de febrer, el partit va insistir en dues idees ja aprovades anteriorment pel partit: la necessitat de crear un Estat cabilenc i d'arribar-hi a través d'un referèndum d'autodeterminació.

En el document que resumeix els debats del congrés, el MAK també va remarcar la seva voluntat de "rehabilitar i modernitzar les estructures democràtiques ancestrals de la Cabília", com és el cas dels consells tribals tradicionals, o aarchs. En tot cas, el partit sobiranista diu que en aquest procés "cal retornar un lloc ple a la dona cabilenca, igual en drets i deures, al mateix nivell que l'home cabilenc".

Els documents del MAK, però, no estableixen quins seran els procediments concrets per a aconseguir posar en marxa aquest referèndum ni quins aliats té el partit per a assolir-los. En el pla internacional, l'autodeterminació de la Cabília ha rebut el suport de l'Aliança Lliure Europea (ALE) i també del Marroc, gran rival regional d'Algèria, que usa la qüestió cabilenca com a moneda de canvi al suport algerià al dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental.

La Cabília és un territori costaner de majoria amaziga, situat a l'est de la capital algeriana, Alger.