Notícia

La nova Llei del maori reconeix la culpa del govern neozelandès en el retrocés de la llengua

Es crea un nou ens encarregat de "liderar" la promoció de l'idioma, que és minoritari fins i tot entre els maoris

Rètol d'una escola immersiva en maori.
Rètol d'una escola immersiva en maori. Autor/a: Tom Law
El Parlament de Nova Zelanda ha aprovat una nova Llei del maori que es fixa per objectiu normalitzar aquest idioma com a llengua oficial i revitalitzar-ne l'ús. La llei reconeix que "les polítiques i pràctiques passades" del govern neozelandès han estat perjudicials per a la "protecció i pro moció de la llengua maori".

La nova llei substitueix una d'aprovada el 1987. Una de les novetats principals és la creació d'un ens independent, Te Matawai, encarregat de "liderar" la promoció de l'idioma. El nou ens treballarà conjuntament amb el govern neozelandès i amb els iwi (clans maoris) per tal de definir i implementar les estratègies per a revitalitzar la llengua. De fet, els iwi tindran un paper preponderant a Te Matawai: nomenaran 7 dels seus 13 membres.

La tasca de revitalitzar el maori és ingent. Fins al segle XIX era la llengua majoritària de Nova Zelanda. Les primeres escoles missioneres van emprar-lo per a estendre l'ensenyament de tall occidental entre els maoris. Però el govern neozelandès va manar substituir aquest idioma per l'anglès abans del final del XIX.

Al llarg del segle XX el maori va patir un fort retrocés, i actualment (cens de 2013) només 125.000 maoris -d'un total de 600.000- parlen la llengua. L'idioma només és majoritari en algunes comarques de l'illa del Nord.

Mots clau: legislació, llengua, Nova Zealanda, poble maori