Notícia

Segon referèndum d'independència a Escòcia? RISE el vol, l'SNP diu que en principi no

Sturgeon només el convocaria si canviessin les circumstàncies, com per exemple en cas de Brexit

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: YouTube/SNP screenshot
Escòcia no convocarà un nou referèndum d'independència durant la propera legislatura encara que el Partit Nacional Escocès (SNP) aconsegueixi la majoria absoluta que les enquestes li auguren. Això sí, un canvi substancial en les circumstàncies polítiques sí que podrien fer que el partit independentista s'hi repensés. Això és, per exemple, si el Regne Unit sortís de la UE contra la voluntat del poble d'Escòcia.

Ho ha dit la primera ministra escocesa i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, just abans que el seu partit presenti el programa per a les eleccions escoceses d'aquest 5 de maig. Es preveu que el programa de l'SNP sigui llançat aquest dimecres.

El Regne Unit votarà el 23 de juny sobre la seva continuïtat, o no, a la UE. Anteriorment, l'SNP ja havia dit que caldria votar de nou sobre la independència si el Regne Unit optés per marxar de la UE i, en canvi, a Escòcia guanyés l'opció de romandre-hi.

A banda d'aquest escenari, ha dit Sturgeon, també es podria convocar un segon referèndum si hi haguessin "proves clares i prolongades" de la voluntat dels escocesos d'avançar cap a la independència.

A l'esquerra de l'SNP, la coalició anticapitalista RISE també presentarà el seu programa aquests dies. La coalició, que inclou el Partit Socialista Escocès (SSP), propugnarà la convocatòria d'un segon referèndum d'independència durant els propers cinc anys, amb la conformitat, o no, del Parlament britànic. Londres no vol que es convoqui un nou referèndum perquè considera que ha passat massa poc temps des del darrer.

Els Verds, que ja han presentat el seu programa, diuen que un segon referèndum només hauria de ser convocat si hi hagués una petició popular en aquest sentit. I de fet, el partit ecologista considera que una tasca central de la legislatura vinent és dotar Escòcia de les eines perquè la ciutadania pugui prendre part de manera "oberta i participativa" en la presa de decisions. En tot cas, si hi hagués un segon referèndum, els Verds han anunciat que tornarien a fer campanya pel "sí".

El referèndum d'independència va tenir lloc el setembre de 2014. Llavors, el 55% dels escocesos van votar "no". Els líders dels tres partits majoritaris britànics van prometre durant la campanya un augment substancial de l'autonomia escocesa si el "no" guanyava. L'SNP considera que la promesa no s'ha complert perquè el nou paquet de devolution acordat no compleix amb les expectatives del poble d'Escòcia.

Segons els sondejos, l'SNP aconseguirà una victòria encara més àmplia que l'obtinguda el 2011. Això li atorgaria una majoria absoluta incrementada. El principal partit unionista, el Laborista, retrocedirà. Els Verds i els Conservadors progressaran, segons les enquestes. L'euroescèptic i antiautonomia UKIP podria entrar al Parlament escocès. En canvi, RISE ho tindrà molt difícil per a obtenir representació.