Notícia

El nou partit independentista de Hong Kong, investigat

El secretari de Justícia del territori autònom vol saber si el Partit Nacional de Hong Kong ha violat la llei · Un altre partit reclama un referèndum d'autodeterminació

Chan Ho-tin.
Chan Ho-tin. Autor/a: Hong Kong National Party Youtube screenshot
El secretari de Justícia de Hong Kong, Rimsky Yuen Kwok-keung, ha admès que el govern del territori autònom està investigant si els fundadors del Partit Nacional de Hong Kong van violar alguna llei en crear una formació que advoca per la independència de l'excolònia britànica.

Segons explica el South China Morning Post -el diari de referència a Hong Kong-, les paraules de Yuen arriben poc després que el People's Daily -el diari oficial del Partit Comunista Xinès- publiqués un article en què reclamava al secretari de Justícia que "estudiés detalladament" si calia "emprendre accions legals" contra els fundadors del Partit Nacional de Hong Kong.

El partit va ser fundat el 28 de març d'aquest any per part d'un grup d'estudiants universitaris i professionals joves, amb l'exlíder del moviment Occupy Central Chan Ho-tin com a cap visible.

Dos dies després de la fundació, el govern de Hong Kong -de tendència proxinesa- va advertir que demanar la independència va contra la Llei Bàsica i que el territori és una part "inalienable" de la Xina.

La Llei Bàsica és la norma fonamental de l'autogovern hongkonguès des de 1997, quan el territori va passar de mans britàniques a xineses. L'autonomia ha de durar, almenys, fins al 2047, d'acord amb el pacte a què van arribar llavors Pequín i Londres. A partir de 2047, en teoria l'autonomia de Hong Kong podria ser cancel·lada.

Aquest és un dels motius pels quals un altre grup sorgit de les protestes d'Occupy Central, Scholarism, acaba de fundar un altre partit polític, Demosisto. Aquesta nova formació diu que vol defensar l'autogovern de Hong Kong del que qualifiquen d'atacs i erosions per part del govern xinès, i reclama la convocatòria d'un referèndum perquè els hongkonguesos puguin decidir lliurement el futur del seu territori.

Els darrers 20 anys, els partits polítics de Hong Kong han estat dividits en dos grups principals: els pandemòcrates, que volen mantenir un alt nivell d'autogovern dins de la Xina i que reclamen la instauració d'un sistema completament democràtic, i els pro-Pequín, que desitgen una integració més gran de Hong Kong amb la resta de la Xina.

Mots clau: Hong Kong, independència, independentisme, referèndum, Xina