Notícia

Els dos Tirols, encara més separats? Àustria anuncia la construcció d'una tanca al pas Brenner

Àustria vol restringir l'arribada de migrants i refugiats · El president del Tirol del Sud reclama a Viena i Roma una solució que no suposi una nova "divisió" del Tirol i d'Europa

L'autopista del Brenner, cantó austríac.
L'autopista del Brenner, cantó austríac. Autor/a: Sönke Kraft
Àustria es prepara per a construir una tanca al pas Brenner, una mesura que, del costat italià de la frontera, rebutgen tant el govern del Tirol del Sud com el de la República Italiana. L'objectiu del govern austríac és aturar l'entrada de migrants i refugiats a través del Brenner. Però el govern sud-tirolès tem que això afecti les comunicacions entre les dues parts del Tirol -el Tirol del Nord forma part d'Àustria- i que sigui un pas enrere en la construcció europea.

La instal·lació de la tanca la va anunciar ahir el cap de la policia del Tirol del Nord, Helmut Tomac, que però va recordar que la decisió final dependrà de la "cooperació dels italians". És a dir, si el govern italià restringeix les arribades de migrants i refugiats al Brenner, la tanca podria ser innecessària.

L'anunci arriba pocs dies després que el candidat de l'extrema dreta austríaca, Norbert Hofer (FPÖ), guanyés la primera volta de les eleccions presidencials en aquest país alpí. La segona volta tindrà lloc el 22 de maig, i enfrontarà Hofer al candidat independent -però afiliat als Verds- Alexander Van der Bellen.

Ahir, el Parlament austríac va aprovar una nova llei que restringeix el dret d'asil al país. El ministre de l'Interior, Wolfgang Sobotka, argumenta que Àustria no ha tingut cap altra opció perquè "molts d'altres membres de la UE no estan fent la seva part de la feina" per a limitar el flux de persones que arriben al país alpí.

Amnistia Internacional denuncia que aquesta llei "soscava el principi mateix de protecció davant de la guerra i de la persecució" i que tracta la gent que fuig de conflictes "com una amenaça per a la seguretat nacional".

El govern sud-tirolès reclama una solució

El Brenner és un dels passos de muntanya més importants dels Alps, fonamental per a les connexions nord-sud entre l'Europa central i la península Itàlica.

El president del Tirol del Sud, Arno Kompatscher (SVP, centredreta), diu que les "peticions" d'Àustria i Alemanya d'aturar els fluxos cap al nord són "legítimes", però que cal evitar que al Brenner s'introdueixin tanques: "És una frontera d'un gran valor simbòlic. Va representar la divisió, i després, la unió interna a la UE".

Els intercanvis culturals, educatius i econòmics entre el Tirol del Sud i el Tirol del Nord són intensos. Ambdós territoris comparteixen una mateixa història, una llengua -l'alemany- i una euroregió. "També volem evitar repercussions negatives en el turisme de la zona", ha especificat Kompatscher.

El primer ministre italià, Matteo Renzi (PD, centreesquerra), diu que la tanca suposaria una "violació de les regles de la UE". Renzi, a més, argumenta que "els primers quatre mesos d'enguany, el nombre de migrants arribats a Itàlia és inferior al de 2014 i essencialment igual al de 2015".

Mots clau: Arno Kompatscher, Àustria, Itàlia, Matteo Renzi, migrants, refugiats, Tirol del Sud, Unió Europea