Notícia

Sturgeon veu “més probable que improbable” un altre referèndum d'independència durant el seu mandat

El programa de l'SNP defensa una segona votació si hi ha "proves clares" que la majoria dels escocesos aposten per la independència o si Escòcia es veu forçada a sortir de la UE "contra la seva voluntat"

 Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: YouTube/SNP screenshot
La primera ministra escocesa i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, creu que la celebració d'un segon referèndum d'independència "és més probable que improbable" durant el seu mandat com a primera ministra. Ho ha dit en la recta final de la campanya de les eleccions legislatives d'Escòcia, que tenen lloc aquest dijous 5.

Sturgeon, en una entrevista al Sunday Herald ahir diumenge, va recordar que "hi haurà" referèndum si el seu partit és capaç de convèncer "més gent" que el 2014 de la necessitat d'aconseguir la independència.

El setembre del 2014, el 55% dels votants en el referèndum van rebutjar la independència.

Sturgeon, però, no va dir que el referèndum s'hagués de fer durant aquesta propera legislatura. El programa de l'SNP explicita que Escòcia "hauria de tenir el dret de celebrar un altre referèndum si hi ha proves clares i continuades que la independència ha esdevingut l'opció preferida per la majoria del poble escocès" o també si hi hagués un "canvi significatiu" en les circumstàncies, com per exemple si Escòcia sortís de la UE "contra la seva voluntat" després del referèndum d'aquest juny sobre la permanència del Regne Unit al club comunitari.

L'SNP podria repetir majoria absoluta

Les dues enquestes més recents apunten a una nova victòria de l'SNP per majoria absoluta. La d'IPSOS Mori per a STV li dóna 71 escons -dos mes que ara- mentre que una projecció basada en el sondeig de Panelbase per al Sunday Times li atorga els mateixos 69 escons que va guanyar el 2011, i que van obrir el camí cap al referèndum d'independència. La majoria absoluta, a Escòcia, s'aconsegueix amb 65 escons.

Tots dos estudis, a més, pronostiquen que l'altre partit independentista amb representació a Holyrood, els Verds, avançarà posicions i aconseguirà entre 5 i 9 escons -ara en té 2.

El gran dubte per resoldre és qui ocuparà la segona posició. Laboristes i Conservadors mantenen una pugna estreta i se situen entre els 20 i els 30 escons cadascun.

Les enquestes també preveuen una davallada del Partit Liberaldemòcrata i la possible entrada, pels pèls, de l'euroescèptic i antidevolution Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP). La coalició independentista anticapitalista RISE es quedarà fora del Parlament, segons els estudis d'opinió.

Mots clau: Escòcia, independència, Nicola Sturgeon, referèndum, Regne Unit, SNP