Notícia

Reclamen a l'ONU un referèndum d'independència a Papua mentre Indonèsia arresta 1.700 manifestants

El moviment sobiranista i una coalició internacional recorden que el territori no ha estat descolonitzat legalment

 La bandera de Papua Occidental.
La bandera de Papua Occidental.
Càrrecs electes i advocats d'arreu del món i líders del moviment independentista de Papua Occidental demanen avui des de Londres que l'ONU organitzi un referèndum d'autodeterminació en aquest territori, ocupat per Indonèsia des de 1963. La crida arriba el dia després que Indonèsia hagi arrestat gairebé 1.700 manifestants, que commemoraven la data de l'annexió i donaven suport al moviment sobiranista.

A Londres, l'organització Parlamentaris Internacionals per Papua Occidental (IPWP, per les seves sigles en anglès) organitza avui una conferència de la qual sortirà una petició formal a l'ONU perquè aprovi una resolució que obri la porta a l'enviament de forces internacionals de pau al territori com a preludi d'una votació sobre la independència. Un dels líders mundials que se significarà avui en el seu suport a Papua Occidental serà l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu.

El moviment independentista -agrupat sota les sigles de l'ULMWP- i l'IPWP coincideixen a assenyalar que l'annexió de Papua Occidental per part d'Indonèsia va ser il·legal. Els Països Baixos, potència colonial de Papua Occidental, es van retirar del territori sense haver dut a terme el procés de descolonització. Indonèsia va ocupar Papua Occidental militarment i el 1969 va organitzar un referèndum en què només van poder votar 1.026 persones, escollides per l'exèrcit indonesi. El resultat va ser unànime a favor de l'annexió.

Indonèsia, per contra, argumenta que la votació de 1969 -anomenada "l'acte de lliure elecció" per part del govern indonesi- va ser perfectament legal, i reclama a la resta d'estats del món que reconeguin la seva sobirania sobre Papua Occidental.

Diversos petits estats del Pacífic donen suport a les reivindicacions del moviment papú. Però la principal potència regional, Austràlia, continua considerant Papua Occidental com un territori indonesi.

Manifestacions a favor del reconeixement regional

Pel que fa a les 1.700 detencions d'ahir, es tracta de persones que donaven suport a l'estratègia de l'ULMWP d'aconseguir un estatus de membre permanent al Grup Punta de Llança Melanesi (MSG), una organització regional que agrupa diversos estats del Pacífic.

L'MSG va atorgar estatus d'observador al grup papú l'any 2015. Però l'ULMWP vol ingressar-hi com a membre de ple dret. El moviment papú considera que això donaria relleu internacional a la seva reivindicació.

Les manifestacions papús són habitualment reprimides per part de les forces de l'ordre indonèsies, cosa que s'inscriu en una pràctica de dècades de repressió contra el moviment independentista. Fonts independentistes apunten que des de la dècada de 1960, mig milió de papús han estat assassinats per les forces indonèsies.

Mots clau: Desmond Tutu, independència, Indonèsia, IPWP, ONU, Papua Occidental, referèndum, ULMWP