Notícia

Comença el 29è congrés de les Calandretes a Quilhan

El congrés ajunta pares i mares i professors de les escoles occitanes per a definir plegats les orientacions, actualitzacions i les millores

Autor/a: Aure Séguier
Comença avui a Quilhan (Rasès) el 29è Congrés de les Calandretes, que enguany té per lema "Sóc a Calandreta, som un moviment". El congrés, organitzat per la Confederació de les Calandretes, aplega cada dos anys els pares i mares i els professors, amb l'objectiu de definir plegats les orientacions a prendre, les actualitzacions i les millores a realitzar, i les novetats a implementar.

"La Calandreta creix: ara som 62 escoles i 3 col·legis, i l'expansió continuarà de ben segur", diu Joan-Loís Blenet, president de Calandreta. "Calandreta canvia, i s'ha de pensar cada cop més com un moviment d'ensenyament per tota l'escolarització, de l'educació infantil al liceu." A més, Blenet precisa l'objectiu del congrés i del col·lectiu: "Definir plegats, de manera cooperativa, com assumir els canvis, millorar el treball i el lloc de cadascú".

Durant quatre dies, un seguit de tallers, intercanvis, conferències, trobades, mostres i films enriquirà el moviment de les Calandretes. El programa es completa amb l'assemblea del col·lectiu, però també amb animacions, cants, música, teatre i força activitats per als infants.
El congrés de les Calandretes vol recordar enguany que segueixen els passos del pedagog Celestin Freinet i d'una pràctica cooperativa de la pedagogia. La pràctica és constitutiva de la Calandreta des de l'inici, i és consignada dins de la carta magna del moviment. Per tant, també organitzen la formació del professorat.

Fa alguns anys, a Maurs (Castanhau), tenia lloc un congrés el 2002 que va definir l'estructura de les Calandretes: "Associar-se per a fer escola". I seguint per aquell camí, treballen plegats la pedagogia, per a estudiar-ne el desenvolupament a la secundària, que és la continuació lògica de les escoles.

Escoles associatives en occità

Les escoles Calandretes, esteses per tot Occitània, són escoles laiques i associatives que tenen un contracte amb l'estat, que empren la llengua occitana com a llengua vehicular al programa educatiu fixat pel ministeri de l'Educació de França. La relació entre els professors i les famílies hi és força estreta, i els pares i mares es poden implicar en el projecte fins allà on vulguin. A més, cada Calandreta té una relació estreta amb el seu entorn immediat, i així el coneixement de la realitat propera i la implicació dels alumnes amb l'entorn són molt elevats.

Hores d'ara, Occitània té 62 escoles primàries Calandretes i 3 col·legis Calandretas a Pau, Tolosa i Montpeller.

(Aquesta notícia va ser publicada en primer lloc en occità per Jornalet, diari amb qui Nationalia té un acord de col·laboració. Traducció de Nationalia)