Notícia

Demanen al govern britànic que no talli el finançament per al desenvolupament de la llengua còrnica

Rètol bilingüe anglès-còrnic.
Rètol bilingüe anglès-còrnic. Autor/a: Jaggery / www.geograph.org.uk
Més de 5.000 persones i una trentena de diputats han demanat al govern britànic que continuï donant suport econòmic al desenvolupament de la llengua còrnica. La petició arriba després que el departament de Comunitats i Govern Local hagi comunicat al Consell de Cornualla que Londres ja no finançarà directament aquesta partida.

El finançament del govern britànic per al còrnic havia arribat a ser de 150.000 lliures esterlines en un any. Però Londres argumenta que, des de l'any passat, Cornualla disposa de més recursos, després que entrés en vigor un acord d'ampliació de les atribucions del Consell.

El ministre còrnic d'Economia i Cultura, Julian German, ha criticat que "no té cap sentit" que Londres no vulgui finançar el desenvolupament del còrnic després d'haver-se compromès a protegir la llengua en instruments europeus com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. German ha destacat que l'ús de la llengua havia augmentat els darrers cinc anys.

Ha estat presentada una petició oficial al web del parlament britànic perquè la mesura sigui reconsiderada. En el moment de tancar la redacció d'aquest article, la petició duia prop de 5.700 signatures recollides. Si arriba a 10.000, el govern estarà obligat a donar explicacions.

Paral·lelament, el diputat de l'SNP Angus MacNeil ha presentat una moció en el mateix sentit, demanant suport per a totes les llengües cèltiques en general i per al còrnic, "la més vulnerable", en particular. Més de 30 parlamentaris hi han donat suport, sobretot membres de l'SNP, però també del Partit Laborista, del Partit Liberaldemòcrata i del Plaid Cymru.

Mots clau: còrnic, Cornualla, llengua