Notícia

L'SNP es queda a les portes de la majoria absoluta, però suma amb els Verds

L'independentisme aconsegueix 69 dels 129 escons al Parlament escocès · El Partit Conservador tindrà 31 diputats, el seu millor resultat de la història

El Partit Nacional Escocès (SNP, independentista de centreesquerra) ha perdut la majoria absoluta al Parlament escocès després de les eleccions legislatives d'ahir dijous. El partit de la primera ministra Nicola Sturgeon ha aconseguit 63 diputats, sis menys que el 2011. Però l'ascens dels Verds (6 escons) permet al bloc independentista de mantenir la majoria al Parlament.

En total, per tant, hi haurà 69 escons independentistes, d'un total de 129. La majoria absoluta és fixada als 65.

Sturgeon ha remarcat que el resultat del seu partit és "històric" perquè és "el tercer cop consecutiu" que l'SNP guanya les eleccions al Parlament. La líder independentista ha destacat que el partit ha guanyat tots els escons en joc a la ciutat de Glasgow, tradicionalment un bastió laborista.

Els Verds demanaran a l'SNP que apugi els impostos a les rendes més altes com a condició per a un possible pacte de legislatura, va explicar fa setmanes el colíder dels ecologistes, Patrick Harvey.

Cap dels dos partits independentistes que es presentaven a l'esquerra de l'SNP i els Verds (Solidaritat i RISE) no han aconseguit escons.

Els conservadors, dominadors en l'unionisme

Els 60 escons restants seran per a partits unionistes. El principal d'aquests serà el Partit Conservador, que ha assolit un resultat històric en aquestes eleccions: 31 escons. És el seu millor resultat obtingut mai al Parlament escocès. Els conservadors, tradicionalment, han estat rebutjats sistemàticament a les urnes per part de l'electorat d'Escòcia.

L'ascens conservador ha vingut acompanyat per l'ensulsiada del Partit Laborista, que queda amb 24 escons, 13 menys dels aconseguits el 2011. Inversament al Partit Conservador, aquest és el pitjor resultat de tota la història dels laboristes a les eleccions escoceses. El Partit Laborista, fins a l'ascens de l'SNP, era el gran dominador de l'escena política a Escòcia.

El Partit Liberaldemòcrata mantindrà els 5 escons que tenia fins ara. El resultat queda molt lluny dels millors registres dels libdems (17 escons el 1999 i el 2003).