Notícia

Foster (DUP) i McGuinness (Sinn Féin), reeleegits primera ministra i viceprimer ministre d'Irlanda del Nord

La primera ministra tanca la porta a una votació sobre la reunificació d'Irlanda: "L'unionisme ha sortit reforçat" de les eleccions

El Partit Democràtic Unionista (DUP, unionista conservador) i el Sinn Féin (republicà irlandès d'esquerra) repetiran la coalició de govern que mantenen des de 2007 a Irlanda del Nord, i avui els seus líders Arlene Foster i Martin McGuinness han estat escollits, respectivament, presidenta i vicepresident del govern nord-irlandès. Els dos partits van ser els més votats en les eleccions de la setmana passada.

A l'Assemblea d'Irlanda del Nord, de 108 diputats, el DUP en tindrà 38 (els mateixos que el 2011) i el Sinn Féin, 28 (un menys que fa cinc anys). El Partit Unionista de l'Ulster (UUP, conservador) repeteix els 16 escons que ja tenia, mentre que el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP, nacionalista irlandès de centreesquerra) en perd dos i es queda amb 12. El Partit de l'Aliança (liberal) continuarà amb els mateixos 8 escons que fins ara. La Veu Unionista Tradicional (TUV, conservador) manté l'únic escó que tenia.

Uns altres dos partits completen l'Assemblea, cadascun d'ells amb dos escons. D'un costat, i amb escons per primer cop, People Before Profit Alliance (PBPA, anticapitalista), que ha obtingut representants en bastions del Sinn Féin i de l'SDLP. De l'altre, els Verds, que pugen d'un diputat el 2011 a dos ara.

A diferència de les eleccions anteriors, el programa de govern serà pactat oficialment després de l'elecció de la primera ministra i del viceprimer ministre. Els ministeris s'han reduït de 12 a 9, d'acord amb el Fresh Start Agreement de novembre de 2015.

Foster, que va substituir Peter Robinson (DUP) al capdavant de l'executiu nord-irlandès el gener d'aquest any, ha dit que espera un "període d'estabilitat política" durant la legislatura, i ha remarcat que les demandes per a un referèndum sobre la unitat d'Irlanda "han estat derrotades, i l'unionisme ha sortit reforçat".

El Sinn Féin, per la seva banda, havia dit durant la campanya electoral que un resultat contrari a la Unió Europea en el referèndum sobre el Brexit del 23 de juny hauria de comportar, automàticament, la convocatòria d'un referèndum sobre la reunificació d'Irlanda. McGuinness ha explicat que espera fer servir la influència dels diputats del Sinn Féin al nord i al sud de la frontera per a "fer avançar els temes panirlandesos".

L''SDLP està pensant-se si entra al govern de coalició DUP-Sinn Féin o, per contra, si va a l'oposició, cosa que ja ha decidit que farà l'UUP. En la legislatura 2011-2016 tots quatre partits, així com el Partit de l'Aliança, formaven part del govern.