Notícia

Laboristes i liberaldemòcrates governaran Gal·les després d'un acord amb el Plaid Cymru

Carwyn Jones repeteix com a primer ministre

Carwyn Jones.
Carwyn Jones. Autor/a: National Assembly for Wales
Els laboristes i els liberaldemòcrates governaran en coalició a Gal·les després de l'acord a què el Partit Laborista ha arribat amb el Plaid Cymru, el principal partit de l'oposició. El fins ara primer ministre, el laborista Carwyn Jones, encapçalarà de nou el govern gal·lès, que incorporarà, com a ministra d'Educació, l'única diputada liberaldemòcrata de l'Assemblea: Kirsty Williams.

El Plaid no s'incorporarà al govern, però ha arribat a un acord parlamentari amb els laboristes segons el qual els dos partits es coordinaran en tres comitès d'enllaç: econòmic, legislatiu i constitucional. El pacte implementarà un paquet de mesures socials i preveu la creació d'un banc de desenvolupament gal·lès.

Els dos partits també han acordat "treballar plegats en positiu" per a garantir la victòria dels partidaris del manteniment del Regne Unit dins de la UE en el referèndum del 23 de juny.

A les eleccions del 5 de juny, el Partit Laborista va ser la força més votada, però es va quedar sense majoria absoluta, en aconseguir 29 dels 60 escons de l'Assemblea Nacional de Gal·les. El Plaid en va sumar 12, el Partit Conservador 11, l'UKIP 7 i el Partit Liberaldemòcrata 1.