Notícia

El nou president de les Filipines vol instaurar un sistema federal abans de 2023

Duterte considera que el país està massa centralitzat a Manila · El MILF alerta que en qualsevol escenari caldrà implementar l'autonomia del Bangsamoro

Rodrigo Duterte.
Rodrigo Duterte. Autor/a: Malacañang Photo Bureau
El president electe de les Filipines, Rodrigo Duterte, es proposa de convertir el país en un estat federal d'aquí al 2022, i cercarà el suport del Congrés per tal d'iniciar el procés de canvi constitucional necessari. Duterte vol que els filipins votin la proposta en referèndum el 2018.

El president electe té planejat de convocar una convenció constitucional per tal d'esmenar la carta magna filipina i introduir-hi el principi de l'organització federal. D'acord amb l'actual Constitució, les Filipines són un país unitari.

Segons Duterte, el canvi és necessari perquè el país està massa centralitzat i la majoria de decisions, diu, es prenen a la capital, Manila, a l'illa de Luzon, al nord del país. Duterte ha estat durant més de 20 anys l'alcalde de Davao, la ciutat més gran de l'illa de Mindanao, al sud.

Duterte va dir el 2015 que caldria crear 14 estats federats, cadascun d'ells amb la seva pròpia policia.

Els líders opositors mantenen reserves respecte de la conveniència d'implementar el sistema federal i tampoc no estan d'acord a dividir el país en 14 unitats.

Mentrestant, el Front Islàmic d'Alliberament Moro (MILF) ha advertit que, s'introdueixi o no aquest sistema, les Filipines tenen l'obligació d'implementar l'autonomia per a la regió del Bangsamoro, pactat entre la guerrilla i el govern filipí el 2014.

Mots clau: Bangsamoro, federalisme, Filipines, MILF, Mindanao, Rodrigo Duterte