Notícia

La presidenta de Taiwan demanarà perdó als aborígens i promet una llei d'autonomia

Els autòctons suposen el 2% de la població de l'illa, i històricament han patit polítiques discriminatòries per part del govern taiwanès

 Distribució dels pobles indígenes de Taiwan.
Distribució dels pobles indígenes de Taiwan.
El dossier dels pobles aborígens duu dècades sense resoldre's a Taiwan. Pot haver arribat una nova oportunitat amb Tsai Ing-wen? La presidenta taiwanesa ha anunciat que l'1 d'agost tindrà lloc una cerimònia en que, en nom del govern, demanarà perdó als aborígens per les polítiques passades de Taiwan.

Tsai, del Partit Democràtic Progressista (PDP, liberal i independentista taiwanès), ha dit que també formarà una comissió de la veritat i la reconciliació, i que en el marc d'aquesta política, la prioritat principal serà l'aprovació d'una llei sobre l'autonomia dels pobles aborígens.

Aquesta llei ja estava en preparació durant l'anterior legislatura, quan governava el Kuomintang (KMT, conservador i nacionalista xinès). Però els representants dels aborígens van queixar-se que la llei no els atorgava una autonomia real. Al final, la llei ni tan sols es va aprovar.

Diverses entitats aborígens han celebrat la decisió de Tsai. Però a la presidenta li queda un dossier de gestió difícil, perquè les organitzacions indígenes demanen compensacions econòmiques milionàries i el retorn de les seves terres ancestrals.

Aquest darrer punt no és gaire popular entre la resta de la població de Taiwan, un país dens on en poc més de 36.000 quilòmetres quadrats viuen més de 23 milions de persones.

Tradicionalment, els aborígens -igual com els xinesos hakkas procedents de Canton i els descendents dels xinesos arribats a l'illa a partir de 1945- han tendit a votar més el KMT que no pas el PDP, un partit que acostuma a rebre més suports de la majoritària comunitat hoklo -descendent dels xinesos arribats de Fujian a partir del segle XVII.

Tsai, però, representa una contradicció en aquesta tendència general: líder del PDP, és descendent de hakkas i d'aborígens. La presidenta advoca una identitat taiwanesa menys basada en la comunitat hoklo i més inclusiva dels altres grups.

Marginats històricament

Els aborígens taiwanesos representen una mica més del 2% de la població de Taiwan. Són els descendents dels primers pobladors de l'illa, i mantenen l'ús de diverses llengües austronèsiques. Van ser progressivament minoritzats a partir del XVII, amb l'arribada dels hoklos primer i dels altres grups xinesos després.

Els problemes que afecten als aborígens de Taiwan són similars als d'altres comunitats indígenes d'arreu del món. Entre aquests, despossessió de terres, marginació política, alts índexs d'atur i discriminació oficial contra les seves llengües i cultures.