Notícia

Compte enrere per a la creació de la mancomunitat del País Basc del Nord el gener de 2017

El 70% dels municipis voten a favor d'establir un òrgan propi per a Iparralde · Els alcaldes contraris presenten un recurs davant del ministeri de l'Interior

 El mapa dels futurs EPCI del departament dels Pirineus Atlàntics. L'EPCI País Basc ocupa la zona occidental. Autor/a: Préfet des Pyrénées-Atlantiques
El mapa dels futurs EPCI del departament dels Pirineus Atlàntics. L'EPCI País Basc ocupa la zona occidental. Autor/a: Préfet des Pyrénées-Atlantiques Autor/a: Préfet des Pyrénées-Atlantiques
Els representants polítics nord-bascos han acordat l'inici dels treballs per a definir com serà la mancomunitat del País Basc del Nord, la primera institució política pròpia que tindrà el país en la història de la República Francesa. L'organisme ha d'entrar en funcionament l'1 de gener de 2017. Abans, s'haurà de resoldre un recurs interposat pels contraris a la creació d'aquest organisme.

La mancomunitat (intercommunalité) del País Basc del Nord fusionarà les deu mancomunitats existents actualment a Iparralde. Prendrà la forma d'un Establiment Públic de Cooperació Intercomunal (EPCI), un tipus d'estructura administrativa francesa que agrupa municipis i posa en comú competències municipals.

Entre les competències dels EPCI hi ha el desenvolupament econòmic, polítiques urbanes, gestió de residus i gestió de l'aigua. La llei francesa permet als EPCI optar a gestionar competències suplementàries, entre les quals n'hi ha de culturals, de mediambientals, de lingüístiques i de relatives a la cooperació transfronterera.

Al comitè que pilotarà la creació de l'ens nord-basc hi haurà representades les deu mancomunitats actuals.

Àmplia majoria a favor de l'EPCI País Basc

Els treballs per a definir les característiques concretes de l'EPCI començaran un cop han acabat les votacions en tots els ajuntaments del País Basc del Nord. De 158 municipis, 111 (el 70%) s'hi han pronunciat a favor i 47 en contra. Perquè l'EPCI tirés endavant era necessari que la majoria absoluta de municipis hi votés a favor, i que aquests municipis suposessin la majoria absoluta de la població del territori. Tots dos criteris s'han complert.

La creació d'un organisme públic que agrupi tot el territori d'Iparralde era una reivindicació històrica del nacionalisme basc.

Recurs contra l'EPCI

Abans que l'EPCI es posi en marxa, el ministeri de l'Interior haurà de resoldre un recurs presentat pels alcaldes bascos contraris a la creació d'aquest òrgan. El recurs demana al ministre Bernard Cazeneuve que anul·li el decret pel qual el prefecte dels Pirineus Atlàntics, Pierre-André Durand, va definir el 2015 els límits del futur EPCI, fent-los coincidir amb els d'Iparralde.