Notícia

El moviment papú denuncia que Indonèsia continua detenint centenars d'independentistes

Un líder sobiranista diu que el govern indonesi "cada cop té més por" · Un miler d'indonesis es manifesten contra la independència a Papua Occidental

Manifestació independentista durant la cimera de l'ACP.
Manifestació independentista durant la cimera de l'ACP. Autor/a: Free West Papua Campaign
El moviment independentista de Papua Occidental està denunciant aquests dies una nova onada de detencions de manifestants papús, que el 31 de maig demanaven el dret a l'autodeterminació d'aquest territori d'Indonèsia i el respecte als drets humans. La detenció massiva arriba tot just un mes després que les forces indonèsies haguessin arrestat vora 1.700 persones que commemoraven l'annexió de Papua Occidental per part d'Indonèsia.

Segons les dades del moviment independentista, les persones detingudes van ser prop de 600 en diverses ciutats de Papua Occidentals. Els manifestants volien cridar l'atenció dels delegats que, al veí estat de Papua Nova Guinea, participaven a la cimera de l'Àsia, el Carib i el Pacífic (ACP).

Un dels líders del moviment independentista, Benny Wenda, considera que aquestes onades de detencions tenen a veure amb el fet que "al govern indonesi li fa cada cop més por el suport internacional creixent per al poble de Papua Occidental".

El moviment independentista, agrupat sota les sigles de l'ULMWP, ha aconseguit recentment dues victòries diplomàtiques. El 2015, l'ULMWP va aconseguir estatus d'observador al Grup Punta de Llança Melanesi (MSG), una aliança regional dels països melanesis de l'oceà Pacífic. I ara fa un mes, càrrecs electes i advocats d'arreu del món van demanar a l'ONU que organitzi un referèndum d'autodeterminació.

L'argument per a demanar un referèndum és que Papua Occidental no va ser descolonitzada adequadament a la dècada de 1960, cosa que va obrir la porta a l'annexió per part d'Indonèsia.

Manifestació d'indonesis contra la independència

Com a resposta a les recents mobilitzacions papús, aquesta setmana un miler d'indonesis residents a Papua Occidental s'han manifestat contra la independència del territori i demanant la prohibició de qualsevol grup que reclami l'autodeterminació.

Durant les darreres dècades, el govern indonesi ha afavorit l'assentament de persones procedents d'altres indrets d'Indonèsia. Segons algunes fonts, aquest procés ha provocat que els papús nadius hagin esdevingut la minoria de la població de Papua Occidental.

Mots clau: Benny Wenda, Indonèsia, MSG, Papua Occidental, referèndum dindependència, ULMWP